Nižnú Voľu potrápila najväčšia povodeň za posledné roky, poškodila cestu i domy

2217x
03. Máj 2021
Pomáhali dobrovoľní hasiči i občania
Technika odstraňovala naplaveniny do skorých ranných hodín 
 
Víkendová povodeň si vyžiadala svoju daň aj v okrese Bardejov. Obec Nižná Voľa sa musela vysporiadať s problémami, ktoré napáchala prietrž mračien.
 
Škody zapríčinili prítoky hlavného toku Čarnušina, ktoré pritekajú z okolitých lesov. Hasiči evidovali hlásené vyliatie vody v sobotu po pol desiatej v noci. Záchranné práce realizovali počas celého víkendu, pokračovať v nich budú aj cez týždeň. Na pomoc prišli profesionálni hasiči z Bardejova i členovia obecných Hasičských zborov z obcí Nižná Voľa, Vyšná Voľa a Oľšavce.
 
Starosta Nižnej Vole poďakoval dobrovoľným hasičom aj obyvateľom, ktorí prišli a pomáhali sprejazdňovať cesty, ulice a robiť hrádze tak, aby voda nepoškodzovala majetok občanov a obce. Podľa jeho slov boli ľudia k dispozícii do skorých ranných hodín. Ako dodal, najhoršie je na tom stred obce, kde vyplavilo zhruba pol metra naplavenín. Technika odstraňovala naplaveniny až do nedeľného rána.
 
Pomohli by vodozádržné opatrenia 
 
Voda zaplavila miestne komunikácie, vyliala sa do dvorov rodinných domov. Pomoc obci poskytla aj Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja. Obec nezaznamenala žiadne zranenia, nemuseli ani nikoho evakuovať.
 
Od obdobia, kedy je Marcel Kaščák v Nižnej Voli starostom, išlo zhruba o štvrtú, ale najväčšiu povodeň. Svojou intenzitou sa však stále nevyrovnala povodni, ktorá obec zasiahla pred vyše 30-mi rokmi. „Odvtedy už máme potok vyregulovaný, ale iba v intraviláne obce. Bočné prítoky ale vyregulované nie sú a tam by pomohlo urobiť nejaké vodozádržné opatrenia, aby voda ostávala v lese a do obce pritekala len postupne," ozrejmil starosta obce. Škody na obecnom majetku odhadujú zhruba na 10-tisíc eur. 
 
Ďalšie výjazdy hasičov 
 
Počas víkendu, v noci zo soboty na nedeľu, zasahovali hasiči v piatich prípadoch povodní aj v okresoch Svidník a Medzilaborce. Tri výjazdy zaznamenali aj dobrovoľní hasiči.
 
Celkovo zasahovalo 13 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru s piatimi kusmi techniky a 26 dobrovoľných hasičov so šiestimi kusmi techniky.
(10:07, red, foto - FB: F. Fignar)
Diskusia
Pridať komentár