Od dnes nové veľkokapacitné centrum v Bardejove, aj mobilné očkovanie v obciach

3014x
08. Máj 2021
Župa otvorila nové veľkokapacitné centrum v Bardejove
Mobilné očkovanie aj v Raslaviciach 
 
Prešovský samosprávny kraj dnes spustil výjazdovú očkovaciu službu. Tá smeruje do obcí kraja, kde je výrazný dopyt po očkovaní starších a zdravotne znevýhodnených osôb, ktorí majú sťaženú dostupnosť do najbližších očkovacích centier. Župa túto novú službu sprístupňuje v úzkej spolupráci s miestnymi samosprávami.
 
Pilotné mobilné očkovanie dnes prebieha v obciach Raslavice, Hanušovce nad Topľou a Spišské Podhradie, v nedeľu 9. mája je to Liptovská Teplička a Lemešany.
 
Samotné očkovanie prebieha skupinovo i individuálne a zabezpečujú ho tri mobilné tímy. Priorizovaní sú pritom seniori vo vyššom veku, ktorí nemajú možnosť dostaviť sa do očkovacieho centra alebo nemajú nástroje či možnosť asistencie blízkych osôb pri registrácii na očkovanie. Župa vysiela tímy aj na očkovanie v domácich podmienkach, kedy sú vakcinované osoby ťažko zdravotne postihnuté, ktoré sú imobilné, sú pripútané na invalidný vozík alebo na lôžko.
 
V obciach zaočkovať 500 ľudí 
 
Za tento víkend by župa chcela v obciach vyočkovať minimálne 500 ľudí. Súbežne s výjazdovou očkovacou službou PSK pokračuje v očkovaní aj vo svojich veľkokapacitných očkovacích centrách (VKOC).
 
K už fungujúcim v Prešove, Poprade, Humennom, Starej Ľubovni dnes pribudlo nové centrum v Bardejove, ktoré je na území kraja už piatym v poradí. Ako uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský, župa využíva všetky spôsoby, ako zlepšiť dostupnosť ľudí k očkovaniu. Verí, že takto spoločným úsilím sa podarí podstatné zvýšiť zaočkovanosť obyvateľov kraja vrátane najohrozenejších skupín občanov, ktorí sa zatiaľ k vakcíne nedostali.
 
Počas víkendu a najbližších dní je kraj pripravený zaočkovať minimálne 13 700 záujemcov. Župa vo svojich veľkokapacitných centrách doposiaľ zaočkovala vyše 56 tisíc ľudí.
(13:36, D. Jeleňová)
Diskusia
Pridať komentár