Bombu z druhej svetovej vojny, ktorú našli vo Svidníku, odviezli na bezpečnú detonáciu

1198x
12. Máj 2021
Evakuovaní obyvatelia sa vrátili domov
Museli evakuovať obyvateľov zo štyroch ulíc  
 
Včera podvečer bola nahlásená mimoriadna situácia, pri výkopových prácach vo Svidníku našli muníciu. Išlo konkrétne o 100 kg leteckú bombu na Nižnom Svidníku. Obyvateľov 4 ulíc bolo potrebné kvôli bezpečnosti evakuovať.
 
Krátko po 18-tej hodine na linku 158 oznámil 55-ročný muž zo Svidníka nález munície na svojom súkromnom pozemku. Oznamovateľ muníciu našiel počas výkopových prác pri rozostavanom rodinnom dome.
 
Na miesto nálezu bola operačným dôstojníkom okamžite vyslaná policajná hliadka, ktorá miesto nálezu munície riadne zabezpečila, privolaný bol aj pyrotechnik Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove. Ten po príchode na miesto a po vykonaní obhliadky munície určil, že ide o leteckú bombu typ FAB 100 z II. sv. vojny. Pyrotechnik nariadil evakuovanie obyvateľov priľahlých rodinných domov v okruhu 250 m od miesta nálezu (išlo o cca 180 obyvateľov).
 
Polícia vyzýva k opatrnosti  
 
Muníciu za pomoci techniky prevzal pyrotechnik a za doprovodu policajných hliadok bola prevezená z miesta nálezu na likvidáciu do obce Valaškovce.
 
Polícia neustále zdôrazňuje nutnosť maximálnej opatrnosti pri náleze akéhokoľvek premetu pripomínajúceho muníciu! Upozorňujeme občanov, aby v žiadnom prípade s týmto nálezom nemanipulovali a okamžite to ohlásili na linke 158. V zastavaných oblastiach s pohybom ľudí je potrebné zabezpečiť miesto pred vstupom ľudí a to až do príchodu policajnej hliadky, prípadne pyrotechnika. V súvislosti s neodbornou manipuláciou ľudí s nájdenou pyrotechnikou už bolo v minulosti zaznamenaných veľa prípadov úrazov, či smrteľných zranení.   
 
Poďakovala aj primátorka  
 
Ako uviedla na sociálnej sieti primátorka mesta Svidník Marcela Ivančová, samospráva poskytla priestory Domu kultúry, zabezpečil občerstvenie aj program pre deti. Celú akciu ukončili o 01:00 hodine ráno, obyvatelia sa tak mohli vrátiť naspäť domov. 
 
„Ďakujem všetkým zložkám - hasičom, policajtom, záchranárom, ktorí sa podieľali na profesionálnom a bezpečnom zvládnutí situácie, tak, aby neboli ohrozené životy, zdravie a majetok občanov,“ dodala na záver úspešnej akcie primátorka mesta.
(8:24, KR PZ, FB - Marcela Ivančová)   
 
Diskusia
Pridať komentár