O osude poškodených prešovských lávok rozhodla odborná obhliadka a diagnostika

421x
12. Máj 2021
Potrebná asanácia i rekonštrukcia
Pri Prešovskej univerzite mesto plánuje vybudovať úplne novú cyklolávku 
 
Mesto Prešov už má k dispozícii výsledky odborných obhliadok a diagnostiky všetkých piatich uzavretých lávok pre chodcov, ktoré vykazujú vysoký stupeň poškodenia. Väčšinu z nich bude potrebné asanovať, jednu lávku mesto zrekonštruuje.
 
Všetkých 14 lávok, ktoré sa nachádzajú na území Prešova a sú v správe mesta prešlo tento rok kontrolou technického stavu. Ukázalo sa, že v prípade piatich lávok je poškodenie veľmi vážne a mesto ich preto dalo ešte koncom marca kompletne uzavrieť. Na základe výsledkov odborných obhliadok a diagnostiky teraz mesto môže pristúpiť k rekonštrukcii, respektíve k asanácii lávok.
 
Dobrou správou je, že v prípade lávky na Mukačevskej ulici diagnostika potvrdila, že je možné pristúpiť k jej rekonštrukcii. Opravu chce mesto zrealizovať v čo najkratšom možnom čase, a preto už začalo s prípravou verejnej súťaže na projektovú dokumentáciu. Ostatné uzavreté lávky pri Prešovskej univerzite, pri Lesíku delostrelcov a na Suvorovovej ulici však bude potrebné asanovať.
 
Nové riešenia  
 
V tejto súvislosti už mesto Prešov požiadalo o stanoviská aj všetkých dotknutých správcov sietí. Pri Prešovskej univerzite mesto plánuje vybudovať úplne novú cyklolávku, ktorá bude slúžiť pre chodcov aj pre cyklistov s tým, že bude priamo napojená na existujúcu sieť cyklotrás.
 
Radnica si už dala spracovať dokumentáciu pre územné rozhodnutie a po jej obdržaní bude spustené verejné obstarávanie na dodávateľa stavebných prác. Z dôvodu urýchlenia nevyhnutných procesov je však zámerom mesta riešiť dodanie diela formou „naprojektuj a stavaj“, čo znamená, že spracovanie projektovej dokumentácie a výstavbu lávky by mal realizovať ten istý dodávateľ. Rovnakým spôsobom bude mesto postupovať aj v prípade lávky na Suvorovovej ulici.
(14:15, presov.sk) 
Diskusia
Pridať komentár