Meranie teploty v obchodných domoch končí, ľudia v oranžových okresoch budú môcť ísť do reštaurácie

2783x
13. Máj 2021
Nové rozdelenie okresov
 
 
Na Slovensku nebude od budúceho týždňa žiadny okres v čiernej fáze, v bordovej budú dva okresy, v červenej bude 23 okresov a ružovej je najviac – 50 okresov. V štyroch okresoch sa situácia zlepšila natoľko, že sa ocitli v oranžovej fáze, čo predstavuje II. stupeň ostražitosti.
 
Epidemiologická situácia na Slovensku sa naďalej zlepšuje, na dennej báze pribúda asi 650 pozitívne testovaných osôb, pozitivita PCR testov je okolo 5 percent. Hospitalizovaných pacientov je približne 1000, na umelej pľúcnej ventilácii je 132 pacientov. Do nemocníc sa dostáva približne 80 pacientov denne a lôžka intenzívnej starostlivosti sú vyťažené asi na 56 percent.
 
Od 17. mája sa celé Slovensko riadi COVID automatom na úrovni okresov:
 
III. stupeň varovania – bordová – 2 okresy: Myjava a Sobrance.
 
II. stupeň varovania – červená – 23 okresov: Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Brezno, Bytča, Dolný Kubín, Humenné, Ilava, Kežmarok, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Levoča, Považská Bystrica, Prešov, Revúca, Ružomberok, Sabinov, Stará Ľubovňa, Trenčín, Turčianske Teplice, Tvrdošín a Vranov nad Topľou.
 
I. stupeň varovania – ružová – 50 okresov: Bratislava I - V, Čadca, Detva, Dunajská Streda, Galanta, Gelnica, Komárno, Košice I - IV, Košice-okolie, Levice, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Poltár, Poprad, Prievidza, Púchov, Rimavská Sobota, Rožňava, Šaľa, Senica, Skalica, Snina, Spišská Nová Ves, Stropkov, Svidník, Trebišov, Trnava, Veľký Krtíš, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Žilina, Zlaté Moravce a okres Zvolen.
 
II. stupeň ostražitosti – oranžová – 4 okresy: Hlohovec, Nitra, Senec a Topoľčany.
 
Namiesto respirátora rúško
 
Ako informoval na tlačovej konferencii minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, v žltých a oranžových okresoch budú môcť ľudia v interiéri nosiť namiesto respirátora rúško, šál alebo šatku. Ľudia v spomínaných okresoch budú musieť nosiť rúško v exteriéri len na hromadných podujatiach.
 
Od pondelka 17. mája sa tiež vo všetkých okresoch ruší povinnosť merať teplotu pri vstupe do obchodných domov, nie je potrebný ani negatívny test. Detské kútiky a sedacie sekcie zostávajú zatvorené. V bordových okresoch stále platí aj zákaz jedenia alebo pitia v obchodných domoch.
 
V oranžových okresoch bude možné konzumovať jedlo aj v interiéroch reštaurácií, a to obmedzenými kapacitami. V oranžových okresoch môžu byť maximálne 4 osoby alebo osoby zo spoločnej domácnosti za jedným stolom, v žltých maximálne 6 osôb alebo osoby zo spoločnej domácnosti. V ružových a bordových okresoch budú môcť ľudia konzumovať jedlo len v exteriéri.
 
Podľa ministra zdravotníctva môžu wellness centrá, akvaparky a kúpele otvoriť v lepších okresoch (ružové, oranžové). Vo všetkých okresoch sa vyžaduje negatívny AG test nie starší ako 24 hodín alebo PCR test nie starší ako 72 hodín. V lepších okresoch povolia interiérové filmové podujatia, vo všetkých okresoch okrem zelených len pre sediace obecenstvo. V oranžových a lepších povolia organizovať podujatia pre školopovinné deti alebo školské skupiny.
(14:45, MZ SR, red)
 
Diskusia
Pridať komentár