Prípravy na druhé kolo veľkokapacitného očkovania v Bardejove vrcholia

3076x
14. Máj 2021
V sobotu Astra, v nedeľu Pfizer
Prešovský samosprávny kraj bude očkovať vo svojich piatich veľkokapacitných očkovacích centrách 
 
V Bardejove sa počas nastávajúceho víkendu uskutoční druhé kolo očkovania vo veľkokapacitnom očkovacom centre, ktoré sa nachádza v priestoroch SPŠ technickej.
 
Počas soboty 15. mája (od 8:00 – 18:00) sa bude podávať druhá dávka vakcíny AstraZeneca, nových pacientov sa touto vakcínou očkovať nebude. Ak sú pacienti, ktorým od podania prvej dávky uplynulo už viac ako 12 týždňov a aj napriek tomu nedostali SMS správu o druhom termíne, môžu prísť na miesto aj bez termínu. Stačí priniesť potvrdenie o prvej dávke očkovania touto vakcínou a personál ich zaočkuje.
 
„Zvýšené dodávky AstraZeneca sú opodstatnené. Aktuálne sme svedkami toho, že najmä učiteľom alebo i ďalším oprávneným skupinám kritickej infraštruktúry, ktorí boli zaočkovaní prvou dávkou tejto vakcíny v nemocniciach , sa nedostávajú pozývacie SMS zo štátnej čakárne. Aj keď registrovanie nemôžeme ovplyvniť, budeme riešiť proaktívne tých, ktorí majú byť aktuálne preočkovaní, a teda plynie im 12. týždeň od podania prvej dávky. Ak prídu do našich centier a preukážu sa dokladom o vykonanej prvej vakcinácii, jednoducho ich zaočkujeme,“ uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský. Ako dodal, denne župa ohľadom chýbajúcich termínov očkovania druhou dávkou vakcíny AstraZeneca prijíma desiatky dopytov denne.  
 
V nedeľu 16. mája (8:00 – 18:00) sa bude očkovať vakcínou od spoločnosti Pfizer. Je potrebné sa oficiálne zaregistrovať cez portál korona.gov, veľkokapacitné očkovacie centrum ešte eviduje voľné kapacity, preto je možné, že tí záujemcovia, ktorí sa zaregistrujú, by svoj termín mohli dostať už aj na túto nedeľu. Náhradnícky systém funguje len prostredníctvom všeobecných lekárov. Celý proces uľahčí vopred vypísaný anamnestický dotazník a informovaný súhlas, ktorý vám príde do e-mailu spolu s termínom očkovania. Test nie je potrebný. 
 
Rozšírili parkovacie možnosti  
 
Na sobotu je pripravených 1372 dávok vakcíny AstraZeneca, na nedeľu je pripravených 1200 dávok vakcíny od spoločnosti Pfizer. Záujem o očkovanie vo veľkokapacitnom centre bol počas uplynulého pilotného víkendu veľký.
 
„Problém, ktorý nastal minulý týždeň, bol ten, že NCZI nám nalialo len 50% kapacity, plnú kapacitu sme mali 1100, oficiálne nahlásených sme mali len 550 ľudí. Takže zvyšných sme boli nútení hľadať z náhradníckeho systému, od všeobecných lekárov. Je dôležité povedať, že ak už raz Pfizer vakcíny rozmrazíme, musíme ich aplikovať, nemôžeme ich jednoducho odložiť ako vakcíny od AstraZeneca,“ ozrejmil koordinátor veľkokapacitného očkovacieho centra PSK Marek Hudák. 
 
Pre ešte plynulejší priebeh organizátori očkovania rozšírili parkovacie možnosti. V sobotu a nedeľu bude znova dostupné parkovanie na Komenského ulici pred SPŠ technickou na jednej aj na druhej strane pozdĺžne, je možné využiť aj parkovisko pri Gymnáziu Leonarda Stӧckela. Celý víkend bude otvorené aj parkovisko nad strednou školou, ktoré slúži ako ihrisko pre autoškolu. Do areálu Strednej priemyselnej školy je povolený vstup s vozidlom len pre personál a len pre imobilných a ťažko zdravotne postihnutých. 
 
5 očkovacích tímov 
 
Očkovať bude 5 tímov, to znamená 5 lekárov, 5 zdravotných sestier, pred každou kójou bude 5 administrátorov, ktorí majú na starosti papierovú časť. Počas celých dvoch dní bude k dispozícii aj záchranná služba. „Chcel by som vyzdvihnúť prácu záchranárov, ktorí boli počas minulého víkendu veľmi proaktívni a nápomocní aj s inými vecami, ktoré sa ich až tak netýkali,“ uviedol Hudák. Je dôležité, aby ľudia na očkovanie neprichádzali príliš skoro, stačí, ak sa dostavia 15 minúť vopred, aby sa zbytočne nezhromažďovalo veľa ľudí.
 
„Máme skúsenosť, že ľudia prídu o 7:15 a myslia si, že budú zaočkovaní ako prví, no potom sa tam tvorí obrovský rad ľudí,“ dodal koordinátor očkovania.  Očkovanie počas minulého víkendu išlo podľa jeho slov hladko, nevyskytli sa žiadne výrazné zdravotné či organizačné komplikácie. Všetky zložky boli súčinné a prispeli k tomu, aby bol celý proces bezproblémový. 
 
V prípade akýchkoľvek otázok v súvislosti s očkovaním sa môžu ľudia obrátiť na Call centrum PSK +421 902 988 406. 
 
Prešovský samosprávny kraj bude očkovať vo svojich piatich veľkokapacitných očkovacích centrách v Starej Ľubovni, Prešove, Humennom, Poprade a Bardejove. Vrátane víkendového mobilného očkovania by mala župa od piatka 14. mája do stredy 19. mája zaočkovať viac ako 16 tisíc ľudí.
(9:15, red) 
 
Diskusia
Pridať komentár