Hodnotenie sezóny Partizána Bardejov

2006x
04. Jún 2021
Partizán bilancuje sezónu
Partizánom sa sezóna nevydarila 
 
Ligový ročník 2020/21 vyzeral tak, že na Mestskom štadióne bude veselšie. S príchodom nového sponzora sa zdalo, že problémy vyfučali. Finančné možno áno, prejavila sa však nekoncepčnosť a to, že sa Partizáni nedokázali poučiť zo starých chýb.
 
Bardejovčania začali na jeseň dobre. Prvé dva zápasy vyhrali a chvíľu sa držali v hornej časti tabuľky. Potom však prišli horšie zápasy a Partizáni čakali na víťazstvo až do 10. kola, keď vyhrali na Slovane 1:3. Po tomto zápase vedenie odvolalo trénera Kukulského a na jeho miesto prišla dvojica Nuhič, Ozata.
 
Prvý menovaný však v Bardejove dlho nevydržal a vedenie mužstva prevzal Turek Memis Ozata. Pod jeho vedením Bardejovčania získali v piatich zápasoch len tri body a zimnú prestávku strávili na trinástom (zostupovom) mieste. Bilancia jesene Partizána 14 3 5 6 11:17 14.
 
Nový tréner 
 
Turecký tréner viedol aj prípravu. Vzhľadom na to, že všetci vedeli, že nemá potrebnú licenciu bolo nutné hľadať hlavného trénera. Nový tréner prišiel až tesne pred prvým zápasom a nemal teda možnosť mužstvo pripraviť, ani sa podieľať na doplnení kádra. Ten sa značne obmenil. Ozata priviedol rad zahraničných hráčov z nižších amatérskych súťaží.
 
Už výsledky v príprave ukázali, že ani zďaleka nedosahujú kvalitu potrebnú na boj o záchranu v druhej lige. Je nutné zopakovať to, čo už bolo povedané po doplnení mužstva v predchádzajúcom ligovom ročníku: „Káder doplnili hráči, ktorí by sa za Bertu alebo Kukulského nemohli ku bardejovskému štadiónu ani priblížiť“.
 
 
Príprava prebiehala zaujímavo. Partizáni v nej mali kvalitných súperov a tak v troch prípravných zápasoch nezískali ani bod. To by až taký problém nebol. Tým bolo opakovanie tých istých herných chýb z jesene. Obrana Partizána sústavne kopila chybu na chybu.
 
V strede poľa (okrem Briganta) blúdili poniektorí bezprizorní hráči nepochopiac, kde je sever. Tých pár zorientovaných to zachrániť nemohli. Partizáni dávali málo gólov. Čo však čakať od útočníka, ktorý počas zápasu nedostane dobrú loptu. Riešením malo byť sústredenie v Turecku. Aj tu sa hrali tri zápasy. Aj tu boli súperi kvalitní a aj tu pokračovali Partizáni v nie najlepších výkonoch, keď dobré chvíle striedali školácke chyby.
 
Zaužívaná tradícia sa prerušila 
 
Žiaľ tak isto to vyzeralo aj v úvodných kolách druholigovej súťaže. Ozatovi a spol. sa podarilo prerušiť aj ďalšiu zaužívanú tradíciu. Ani najstarší pamätníci nepamätajú, aby v základnej zostave na ligový zápas nenastúpil odchovanec Partizána. V zápase Bardejov – Púchov (2:2, 27.2.2021) sa to podarilo. Mužstvu to nepomohlo a po nepeknom výkone dokázali doma len remizovať.
 
Situácia sa opakovala aj v zápase v Skalici (8.5.2021 už za trénera Stojkoskiho). Ani v tom však Partizáni nezískali ani bod. Jediným odchovancom na ihrisku bol Marko Lukáč. Ten nastúpil až v druhom polčase a na ihrisku zotrval celých 8 minút.
 
 
Bilancia Partizána bola od výhry na Slovane (27.9.2020) skutočne pozoruhodná. V lige hrali futbalisti z Horného Šarišana na jeseň ešte 5 zápasov a získali len 3 body za 3 remízy. V príprave tri zápasy, tri prehry. Rovnako skončilo aj sústredenie v Turecku.
 
Od začiatku jarnej časti sa na trénerskú lavičku posadil Macedónec Bobi Stojkoski. Ten so sebou priviedol aj svojho krajana Lutfiho Bilaliho. Lutfi sa ukázal ako dobrá investícia. Začal strieľať góly a po niekoľkých zápasoch sa stal najlepším strelcom Partizána. Celkovo skóroval 7x. Ďalšou skutočnou posilou sa stal bardejovský odchovanec Richard Nemergut. Ten prišiel počas rozbehnutej sezóny zo Skalice. Jeho príchodom došlo k značnému skvalitneniu defenzívy. Dovtedy osamelý Horváth konečne získal rovnocenného partnera.
 
Na vine je tréner, alebo...? 
 
Mnohí možno budú považovať trénera z Macedónska za hlavného vinníka zlého postavenia Partizánov v tabuľke. Nie je to však celkom tak. „Bobi“ prišiel na hotové. Káder sa už dopĺňať veľmi nedal a tak musel pracovať s tými hráčmi, ktorých v kabíne mal. Na mužstve bolo vidieť, že pomaličky naberá hernú fazónu, ale na lepšie výsledky to stále nestačilo.
 
 
Na jar dokázali Bardejovčania s veľkým šťastím poraziť popradských dorastencov a kladne možno hodnotiť aj bod z Liptovského Mikuláša. Každý, kto tento zápas videl však vie, že hráči Mikuláša si za to môžu sami. Nepremeniť toľko šancí, ako si dokázali vypracovať v deravej bardejovskej defenzíve, bolo dôvodom na zamyslenie.
 
Remízy s Púchovom, Trebišovom a Komárnom nič neriešili. Domáca prehra s Košicami i debakel v Šamoríne rovnako ako prehra v Petržalke a Skalici značne oslabili nádej Partizána na záchranu. Tú trošku posilnilo víťazstvo nad mladými futbalistami vo vyblednutých dresoch slovanistického béčka. Zápasom jesene pre Partizánov sa tak stalo vzájomné meranie síl dvoch ašpirantov na zostup v Dubnici. Ten sa skončil remízou a nič nevyriešil. Nádeje opäť obnovilo prekvapujúce víťazstvo nad lídrom z Banskej Bystrice.
 
Posledný zápas všade v rovnakom termíne? Nemusí 
 
O všetkom sa rozhodovalo až v poslednom zápase na pôde béčka Žiliny. Škoda len, že do jeho priebehu necitlivo zasiahol SFZ tým, že porušil vlastné nariadenie o uskutočnení posledných dvoch kôl súťaže v jednom termíne a čase. Zväz zvýhodnil nášho súpera a umožnil mu nastúpiť na zápas s piatimi stabilnými hráčmi A-mužstva. Toto však nie je hlavná príčina nelichotivého postavenia Partizána v tabuľke. Bardejovčani hrali (okrem tohto) 27 zápasov a pravdou je, že v nich veľa neukázali.
 
 
Partizáni sa stali remízovými kráľmi druhej ligy. Nerozhodne sa skončilo až 10 ich zápasov (Dubnica 9, Trebišov 8, Petržalka, Skalica po 7). Pri trojbodovom systéme je však remíza skôr stratou ako ziskom a to sa prejavilo aj v celkovom počte bodov i v postavení bardejovských futbalistov v ligovej tabuľke.
 
Po nekvalitných výkonoch počas jesennej časti a v úvode časti jarnej mužstvo opustil asistent Ozata a traja hráči. Adeptov na odchod bolo však v kádri podstatne viac. Mužstvu chýbalo nielen herné nasadenie, ale aj disciplína. Bardejovčania videli 8 úplne zbytočných červených kariet. Smutné je to, že mužstvo oslabili poväčšinou skúsení hráči. ČK spolu 8 - Horváth 2, Akahwakou 2, Sedláček 2, Jarzebak, Čikoš-Pavličko po 1, ŽK spolu 63 - Horváth 8, Jarzebak 7, Čikoš-Pavličko, Keresteš, Petko po 5).
 
Rad gólov (7, jednu jedenástku Čikoš-Pavličko chytil) obdržal na jar Partizán z pokutových kopov. Často úplne zbytočných (okrem sporného v Dubnici) v priestoroch odkiaľ nebolo možné ohroziť gólmana Partizána.
 
 
Bilancia Partizána v súťažnom ročníku 2020/21: 28 6 10 12 27:41 28
 
Káder Partizána Bardejov: brankári Ján Čikoš-Pavličko, Dušan Dlugoš, Mário Mulík, obrancovia Lukáš Horvátk, Pawel Jan Jarzebak, Miroslav Mikolaj, Miroslav Keresteš, Miroslav Petko, Martin Rábik, Diego Fracarolli Pacheco, Richard Nemergut, stredopoliari Filip Tatar, Rastislav Švec, Viktor Maťaš, Tomáš Brigant, Šimon Stachura, Tomáš Sosňak, Ján Dzurik, Agon Elmazi, Leon Selimi, Bart Akahwakou, Andrej Stolárik, Jakub Sedláček, Filip Maník, útočníci Romulo Silva Santos, Filip Serečin, Marko Lukáč, Saveliy Somov, Filip Černák, Guytho Marcus Renwick Mijland, Davi Lizardo, Ronaldo Lima Duarte Lopes, Lutfi Bilali, Timotej Lenárt.
 
Na súpiske sa objavilo až 48 hráčov. Niektorí však nenastúpili ani v jednom zápase, niektorí odišli počas zimnej prestávky a trojica Lizardo, Akahwakou a Ronaldo opustila klub na základe rozhodnutia vedenia Partizána. Odchovancov je 9. Z nich Sosňak a Somov odišli pred začatím sezóny na hosťovanie. Ešte len 17 ročný Stolárik sa niekoľkokrát objavil na lavičke. Do zápasu však nezasiahol ani raz. Rovnako mládežník Lenárt sa objavil na súpiske len raz a to len na striedačke. Absolutórium za predvedené výkony si zaslúžia len Brigant a Čikoš-Pavličko. Neskôr aj Nemergut a Bilali. Z 12 cudzincov sa ako tak presadili len Jarzebak, Santos a Mijland.
 
Realizačný tím: tréneri Jozef Kukulský do 1.10.2020, Memis Ozata do 13.2.2021, Bobi Stojkoski, asistenti Vladislav Palša (odišiel s Kukulským), Matej Čobík Ferčík, tréner brankárov Bartolomej Majerník, vedúci družstva Štefan Tarcala, lekári MUDr. Patrik Mihaľ, MUDr. Ivan Romanyshyn, masér Pavol Kendra, fyzioterapeut Bojan Stajković.
 
Zostup sa nekoná 
 
Futbalisti z Mestského štadióna skončili na 13. mieste. To znamenalo zostup do nižšej súťaže. Bardejovskí funkcionári i fanúšikovia, ktorým nechýbal prehľad o tom, čo sa v slovenskom futbale deje, však vedeli, že nič nie je definitívne. A skutočne vo štvrtok 27.5. dorazila do Bardejova očakávaná správa. Partizán Bardejov BŠK bude účastníkom druhej ligy aj v nasledujúcom súťažnom ročníku. “Na vine“ je Nitra. Klub spod Zobora, po vypadnutí z najvyššej súťaže do druhej ligy, nedokázal splniť licenčné podmienky a neuspel ani v odvolaní.
 
POZRITE SI FOTOGALÉRIU Z VÍŤAZNÉHO ZÁPASU PROTI B. BYSTRICI:
 
SFZ v priebehu niekoľkých dní dokázal vraziť Bardejovčanom nôž do chrbta hneď dvakrát. Najskôr vyradil ženy Partizána z možnosti zahrať si Ligu majstrov a následne preložila posledný zápas druhej ligy Žilina - Bardejov tak, aby našim súperom umožnila postaviť mužstvo zložené z hráčov jeho A-mužstva. Našťastie tretie rozhodnutie už prebehlo podľa platných pravidiel a namiesto Nitry prevezme najvyššie postavené vypadávajúce mužstvo, teda Partizán Bardejov.
 
Prievan v kabíne 
 
Ligový ročník skončil a onedlho začne príprava na ďalší. Vyzerá to tak, že Bardejovčania sa poučili. Podľa slov prezidenta klubu Stanislava Soroku kabínu očakáva riadny prievan. Soroka je presvedčený, že nemožno hrať druhú ligu s hráčmi, ktorí z nej dokázali vypadnúť. Ako prvý odišiel tréner Stojkoski. Ten mal zmluvu len do konca jarnej sezóny a klub ju už nepredĺžil. Bardejovský prezident má v hľadáčiku cca 5 trénerov, ktorí by mali futbalu v našom meste prinavrátiť úroveň, na ktorú sme boli zvyknutí. Prednosť by mali mať tréneri zo Slovenska.
(19:33, P. Cingel)
Diskusia
Pridať komentár