Čakajú nás tropické dni, bude viac ako tridsať stupňov celzia

1423x
13. Jún 2021
Bude sa postupne otepľovať
Počasie bude lákať k vode 
 
Cez víkend pozorujeme na Slovensku síce teplé počasie, no to už v noci na nedeľu preruší studený front. Už v priebehu týždňa ale dorazí výrazná vlna tropických horúčav. Teploty sa dostanú až cez +30 °C a dlho tam aj vydržia.
 
V sobotu večer postupoval cez naše územie studený front. Na jeho čele sa tvorili početné prehánky a búrky, ktoré prinášali prívalové zrážky. Front  počas noci na nedeľu postupoval naprieč celým Slovenskom a priniesol ochladenie.
 
Nedeľné maximá sa dostanú len na úroveň od +13 °C na severe po +22 °C na juhozápade a juhu Slovenska. Teploty teda v nedeľu poklesnú, no už v pondelok začnú opäť stúpať.
 
Od utorka znova teplo 
 
Už v utorok by malo byť opäť tak teplo, ako bolo túto sobotu. Dôvodom bude rozsiahla oblasť vysokého tlaku vzduchu, ktorej stred sa bude z oblasti nášho územia presúvať ďalej na východ.
 
 
Po jej zadnej strane bude prenikať do Európy horúci, tropický vzduch. Maximálne denné teploty sa v pondelok vyšplhajú na +18 až +24 °C, čo nie sú ani letné hodnoty. V utorok už bude teplejšie, denné maximá sa vyšplhajú od +22 na severe po +30 °C na juhozápade územia. Na východe bude v utorok od +22 do +27 °C.
 
V stredu bude ešte teplejšie a počas dňa vystúpia teploty na celom území na +23 až +31 °C. Teploty budú každým dňom stúpať. Od stredy sa vrátime k „tridsiatkam“, no v závere týždňa bude aj cez +30 °C. Prvá tohtoročná vlna horúčav by mala trvať minimálne do konca budúceho týždňa, pričom záver týždňa bude mimoriadne teplý.
 
Od piatka tropické horúčavy 
 
V piatok by mali teploty dosiahnuť už od +26 do +33 °C, v sobotu od +28 do +34 °C a v nedeľu to môže byť až do +35 °C. Pravdepodobnosť, že budú prekonané tridsiatky, je v najteplejších oblastiach od štvrtku do nedele až na úrovni okolo 80-90%. Vlna horúčav by mala vydržať minimálne do konca nasledujúceho týždňa.
 
Modely zatiaľ nepočítajú s poklesom teplôt po nedeli a môže tak pretrvať ešte dlhšie. Na toto tvrdenie je ale ešte priskoro. Nedeľa a pondelok sú tak posledné chladnejšie dni v priebehu najbližšieho týždňa. Tropické horúčavy sa u nás na čas zdržia a prichádzajú tak pravé, tropické letné dni.
(16:44, imeteo.sk, foto: pixabay)
Diskusia
Pridať komentár