Raslavice a Bartošovce pod vodou!

75x
16. Jún 2015

Obce z okresu Bardejov sú pod vodou

rasla.jpg

Voda brala všetko

 

Obce Raslavice a Bartošovce postihlo nešťastie. Obe obce okresu Bardejov v noci zaplavilo. Obyvatelia si podobnú povodeň nepamätajú. V pohotovosti boli a aj stále sú profesionálni a dobrovoľní hasiči. Hasiči z Bardejova a Raslavíc v noci zasahovali štyrikrát.

Voda zaliala pivnice, garáže, rodinné domy, obchody, proste všetko, čo jej prišlo pod ruky. V Raslaviciach v čase okolo 23:15 museli evakuovať ľudí z dvoch rodinných domov. V obciach je vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity. Situácia na vodných tokoch sa však už podľa hasičov stabilizuje.

Horšiu situáciu v noci spôsobila rieka Sekčov v obci Raslavice, kde sa podľa starostu Mareka Rakoša v pondelok asi hodinu pred polnocou vyliala nielen rieka Sekčov, ale aj Hrabovec. Dokonca bola potrebná evakuácia troch ľudí z dvoch domov, pretože sa už pre veľkú vodu nevedeli dostať zo svojich príbytkov. Kritická situácia trvala asi dve hodiny, no po nej v obci ostala spúšť.

Zaplavených je približne 100 domov. Niekde ide iba o pivnice, inde je to vážnejšie. Pod vodou a bahnom je podľa starostu celá základná škola, kultúrny dom, kinosála, multifunkčné ihrisko a ďalšie časti obce, kde voda ešte len opadáva. Obyvateľom voda zobrala alebo poškodila aj asi šesť áut a na viacerých miestach sa momentálne už pracuje na odpratávaní nečistôt a bahna.

V obci platí tretí stupeň povodňovej aktivity a hasiči stále monitorujú obe rieky.

Situácia v Bartošovciach je po nočnej prívalovej vlne už stabilizovaná. Ľudia odstraňujú škody. „Máme asi päť centimetrovú vrstvu bahna pred budovou potravín v centre obce,“opísal aktuálny stav starosta Václav Hudák. Podľa jeho slov voda zaplavila aj pivnice dvoch domov.

(11:30, red, foto: FB: Online Raslavice)

714
Diskusia
Pridať komentár