VIDEO | Osikov budú skrášľovať unikátne drevené sochy

1624x
27. Jún 2021
Pod rukami umelcov vznikol nový Betlehem
Pozrite si videoreportáž 
 
Týždňová práca umeleckých rezbárov v dedinke Osikov priniesla unikátne ovocie. Verejné priestranstvo obce z bardejovského okresu budú skrášľovať drevené sochy v životnej veľkosti, ktoré vznikali počas horúcich júnových dní.
 
„Samozrejme, že nerobíme vkuse, tečie z nás, lepí sa na nás prach. Drevo máme výborné, na východe nám dali super duby, ktoré ťažko zohnať. Aj sa o nás pekne starajú, starosta a tak. Všetko je super,“ uviedol umelecký rezbár Mišo Husár.
 
„Chceli sme do našej obce priniesť určitý príbeh pre ľudí, aby videli priamo tú činnosť umelcov s talentom, ktorí vytvárajú nádherné diela. Zároveň nám tie diela budú slúžiť v budúcnosti na zobrazenie tých najkrajších sviatkov v roku, a to sú Vianoce“ ozrejmil starosta obce Jozef Kvokačka.
 
Najťažší je začiatok 
 
„Všetko je výzva, ale tak najťažší je vždy ten začiatok. Potom to čistenie sa už robí jednoduchšie. Začiatok je najhorší, hlavne, keď je takéto teplo, 36 stupňov v tieni pomaly,“ doplnil Husár.
 
Prácu v teréne prišli osobne podporiť aj žiaci z miestnej základnej i materskej školy. Medzi umeleckými dielami mali jasných favoritov, ocenili aj náročnosť samotného remesla.
 
„Najviac sa mi páči Ježiško, lebo je taký malý a je veľmi pekný,“ podelila sa s nami jedna zo žiačok.
 
„Ja by som takúto prácu nemohol robiť, lebo je to veľmi ťažká práca a je tu veľký hluk,“ objasnil jeden z obdivovateľov.
 
„Mne sa veľmi páči, že nám vytvárajú takéto drevené veci v Osikove, určite s tým mali veľa práce,“ uzavrel žiak.
 
Súbor vyrezávaných sôch tvorí kompletný Betlehem, o jeho konkrétnom umiestnení ešte rozhodne obec.
(19:21, red)
Diskusia
Pridať komentár