Len dvanásťročný Bardejovčan Oliver prišiel s projektom, ktorý zachraňuje prírodu

3246x
07. Júl 2021
Vypestuj si dub
 
Má len 12 rokov, no svojím záujmom o okolitý svet predbehol viacerých dospelákov. Šiestak Oliver Tekel zo Základnej školy s materskou školou Pod Vinbargom v Bardejove prišiel s iniciatívou pod názvom Vypestuj dub, ktorou chce pomôcť prírode.
 
Mladý Bardejovčan pretavil svoj záujem o ekológiu a udržateľný spôsob života do unikátneho projektu, ktorý môžete nájsť aj na sociálnej sieti Instagram. Myšlienkou vypestovania vlastného dubu chcel Oliver Tekel apelovať najmä na mladých ľudí a podporiť ich v tom, aby boli súčasťou uvedomelej zmeny. 
 
„Dub mi prišiel ako najvhodnejší strom, keďže poskytuje veľa kyslíka a vie sa prakticky prispôsobiť podmienkam, zároveň je jednoduchý na vypestovanie. Dodám ešte takú zaujímavosť, že kedysi bol najuctievanejším stromom Slovanov,“ uvádza žiak.
 
Oliverov projekt si získal okamžitú podporu rodiny, známych, ale aj širšieho okolia. Aktívny Bardejovčan vníma, že tematika zlepšovania životného prostredia je v súčasnosti živá, no podľa neho to stále nestačí. Ako sám hovorí, počíta sa každý - čo i len malý dobrý skutok.
 
„Na začiatok je asi najjednoduchšie začať triediť odpad. Ak idete niekde po prírode a vidíte na zemi pohodené rôzne obaly, vezmite ich so sebou. Začnite chodiť viac pešo, alebo sa pokojne zapojte do mojej výzvy,“ opisuje Oliver.
 
Šanca na záchranu planéty tu ešte stále je. 
 
Ako sa môžete zapojiť do projektu?
 
„Je to veľmi jednoduché. Vyhliadnite si nejaký pekný dub vo vašom okolí a v jeseni okolo neho pozbierajte žalude, ktoré nie sú červivé. Následne necháte žaluď jeden deň vo vode. Na druhý deň žaluď opäť dáte do vody, no teraz ho ponoríte iba do polovice (vložte tú časť, ktorá je špicatá). Potom treba trpezlivo počkať na to, kedy dub vyklíči. Ak bude mať aspoň tri listy, môžete ho dať do zeminy,“ približuje Oliver Tekel.
 
Aktivita Vypestuj dub určite nebude posledným počinom, ktorým chce Oliver prispieť k lepším zajtrajškom. Prezradil nám zatiaľ len to, že pripravuje nové výzvy.
 
„Šanca na záchranu planéty tu ešte stále je, no raz prídeme do bodu, keď sa to už nebude dať vrátiť späť. Preto by sme niečo mali začať robiť teraz, aby sa nám o niekoľko rokov žilo lepšie, nie horšie,“ uzavrel Oliver.
(13:07, Z. Šinaľová)
 
Diskusia
Pridať komentár