Obyvatelia Smilna ropu nechcú

11x
25. Jún 2015

Američania chcú ťažiť ropu

smilno zasadnutie.jpg

Obyvatelia si vypočuli firmu, no ťažbu odmietajú

 

Američania chcú v obci Smilno ťažiť ropu. Obyvatelia obce sú však proti a chystajú petíciu proti ťažbe.

V polovici júna sa v Smilne uskutočnilo mimoriadne verejné zasadnutie, na ktorom sa zúčastnili predstavitelia firmy Alpine Oil & Gas s.r.o., ktorí prezentovali svoju víziu v obci ťažiť ropu, nechýbali obyvatelia obce či členovia Lesoochranárskeho zoskupenia VLK.

Američania chcú v obci uskutočniť prieskumný vrt a ak sa nájde ropa a horľavý zemný plyn, chcú začať  v Smilne s ťažbou.

Po prezentácii zo strany americkej firmy nasledovali otázky obyvateľov, ktoré sa týkali hlavne ochrany prírody či prínosu pre obec.  Otázky smerovali k technike, ktorá by bola použitá pri ťažbe, stroje, presný priebeh vrtov a aj čas realizácie.

Ochranári sa obávajú hlavne narušením pokojného života v obci a ohrozenia prírody. Ťažba môže a zvykne mať negatívny vplyv na krajinu, na podzemné vody, na ornú pôdu či na lesnú zver.  Juraj Lukáč z Lesoochranárskeho zoskupenia Vlk poukazuje na fakt, že ťažiť by sa malo v chránenom území, čo je neprijateľné.

Firma sa snaží hľadať na severovýchodnom Slovensku ropu a zemný plyn už od roku 2006. Vlastní štyri koncesie na prieskum územia a do tejto aktivity už investovalo niekoľko desiatok miliónov eur. Firma prednedávnom takisto narazila na odpor zo strany obyvateľov v obci Oľka pri Medzilaborciach.

Američania však na prednáške či besede obyvateľov obce nepresvedčili  a tí chystajú petíciu proti ťažbe ropy a zemného plynu. Uvidíme, čo petícia prinesie a či sa v obci začnú uskutočňovať prieskumné vrty.

 

http://ahoj.tv/kalendar/detail/549/beneficny_sportovy_den_knbj.html 

 

Pozvánka, športový deň 2015.jpg

(11:00, red, foto: FB Obec Smilno)

Diskusia
Pridať komentár