Dlholúčan Daniel Kukľa: Po tituly do kopca na páske v Rešove

1365x
22. Júl 2021
Bohatá sezóna v Európe
Majstrovské tričká a medaily ozdobili víťazov. Na vozíčku vpravo náš Daniel Kukľa 
 
Východoslovenská Road Liga pokračovala tretím kolom. Organizátori na mestskom štadióne zapísali do štartovnej listiny 94 pretekárov z 51 klubov či individuálnych amatérov. V Rešove sa rozhodovalo o zisku regionálnych cenných kovov. Z Bardejova štartovali: Marek Dutko, Daniel Kukľa, Jozef Kozub, Štefan Timco, Matúš Kanca, Jaroslav Petrišin, Martin Jesenský, Igor Chamila, Miroslav Pelák, Natália Beňová. Nechýbali pretekári z Belgicka (celkovo najrýchlejší Bram Delie) a Maďarska.
 
Z titulu sa potešil aj Daniel Kukľa (nar. 1964) z Handbike tím Slovensko. Napriek zložitej pandemickej situácií Dlholúčan svoje trojkolesové vozidlo prevetrával nielen na okresných, ale aj na zahraničných cestách. Bardejovský okruh v dĺžke 47 km sa mu celkom pozdával: „Bol to kopcovitý terén. Niektorí súperi neprišli, vedeli kvôli čomu. Česť dvom súperom. Druhý bol Miloš Hudec a jediná žena Anna Oroszová, obaja z Liptova, by sa mala predstaviť aj na Paralympiáde v Tokiu. Zvládli sme kopce aj teplo. Voda bola potrebná na každom kilometri, v závere už jej bol nedostatok. Natrénované som mal, takže takého profilu trate som sa nebál.“
 
 
 
Skúsený vozičkár paralympionik bol v roku 2000 v Sydney 20-ý. Svetobežník, ovenčený mnohými cennými umiestneniami, sa v priebehu tohto roka doma nenudil: „Na svetovom pohári v Belgicku som sa umiestnil v časovke na jedenástom mieste. Potom v etape to bola pätnásta pozícia, 70 km za 1:53,14 hod. Na Majstrovstvách Európy v Rakúsku som bol v cieli na siedmom mieste. Dokonca so splneným limitom na paralympiádu.
 
 
 
Žiaľ, účasť v Tokiu bude so zníženým počtom pretekárov. Je tam ešte jedno voľné miesto. No asi moja účasť nevyjde. Ja mám každý rok tie najvyššie ciele. Viem, čo dokážem rukami a s akou hlavou. V zime začínam s prípravou na 100 % doma na trenažéri. No teraz to bolo horšie, chýbali mi kilometre v plavárni aj tradičné sústredenie na Malorke. Všetko som natrénoval na cestách okresu. Na vozíčku som „nabehal” asi osemtisíc kilometrov. Viem, ako trénovať, čo zjesť, čo vypiť. Už jazdím na novom bicykli. No trošku som pozadu. Veď som asi vekovo najstarší v peletóne. S tým sa nedá nič robiť.”
 
Šestnásťkrát na pódiu
 
Košický maratón si v metropole východu už takmer dve desaťročia nevedia predstaviť bez Daniela Kukľu. Na pódiu bol šestnásťkrát: „Už ma berú ako svojho pretekára, je to moja srdcovka. Beriem to ako povinnosť na záver sezóny. Vyhral som tam osemkrát. Stále sa na tieto preteky, začiatkom októbra, úprimne teším. No som si vedomý, že konkurencia je čoraz silnejšia.” Hlavným rozhodcom na podujatí bol bývalý a stále aj profesionálny propagátor cyklistiky Peter Beňa.
 
 
Aj keď očakávali tradičných 120 pretekárov, takmer stovka bola akurát.
 
„Niekoľkých súťažiacich na majstrovstvách Slovenska azda odradila aj horúčava. No úloha hlavného rozhodcu je stále náročná. Bolo deväť kategórií. Teraz nám uľahčujú prácu čipy, výsledky sú priebežné pri dojazde do cieľa. Je to drahá pomôcka, no je to komfort. Aj preto štartovné výrazne stúplo. Aj keď na trati boli úskalia, došlo len k jedinému pádu. Nastal dole Šibským kopcom. Našťastie len po menšom zranení, aj keď hrozivom, to pretekár dokončil. V Rešove už začínajú vnímať toto masové podujatie. Ten kopec je dobrá tradícia. No budeme musieť zlepšiť propagáciu, najmä v obciach okolo trate.”
(14:53, J. Ščerbík, foto: D. Beňová) 
 
Diskusia
Pridať komentár