Výhody pre zaočkovaných schválené, nezaočkovaní budú mať testy zadarmo

1796x
26. Júl 2021
V prípade zosilnenia tretej vlny
Nezaočkovaní ľudia v prípade zhoršenia epidemickej situácie nebudú platiť za testy do práce, pri návšteve obchodov a škôl
 
Poslanci v nedeľu 25. júla schválili v skrátenom legislatívnom konaní novelu zákona, ktorá zvýhodňuje očkovaných ľudí. Táto novela umožní využívanie takzvaných GreenPassov. Pri tvorbe protipandemických opatrení by tak malo byť zvýhodnené jednak zaočkovanie danej osoby, prekonanie koronavírusu, ale tiež absolvovanie negatívneho testovania.
 
Novelu odkleplo spolu 77 poslancov, proti bolo 55, nikto sa hlasovania nezdržal. Ako uvádza rezort zdravotníctva, zohľadnenie očkovania pri povolení využívania istých služieb aj počas pandémie musí byť upravené primárne zákonom, a to aspoň vo všeobecnej rovine.
 
 
 
Ako by to vyzeralo v praxi
 
Po novom budú môcť zaočkovaní ľudia, tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 a negatívne otestovaní ľudia po preukázaní sa GreenPassom využívať „naplno“ služby prevádzkovateľov, ktoré budú inak v rámci protipandemických opatrení všeobecne obmedzené. Sú to napríklad hromadné podujatia a prevádzky, kde sa zhromažďujú ľudia a podávajú sa pokrmy a nápoje.
 
Nezaočkovaní ľudia v prípade zhoršenia epidemickej situácie podľa ministerstva zdravotníctva nebudú platiť za testy do práce, pri návšteve obchodov a škôl.
 
Pendleri nebudú platiť za testy, ak budú vyžadované pri prechode štátnej hranice. Ak by prišla silná tretia vlna pandémie, zamestnanci by sa mohli bezplatne testovať u svojho zamestnávateľa.
(9:21, red)
 
Diskusia
Pridať komentár