Dnes si pripomíname si Svetový deň hepatitídy

646x
28. Júl 2021
Ako sa chrániť pred žltačkou
Dôležitá je prevencia  
 
Hepatitída je zápalové ochorenie pečene, ktoré spôsobuje poškodenie a deštrukciu pečeňových buniek. Hovorovo sa zvykne označovať slovom „žltačka“.
 
Ako uvádza Regionálny úrad verejného zdravotníctva SR, podľa príčiny ochorenia existuje niekoľko druhov hepatitíd, pričom najčastejším pôvodcom hepatitídy sú hepatotropné vírusy napádajúce pečeň - VHA, VHB, VHC, VHD, VHE.
 
Pozornosť Svetovej zdravotníckej organizácie a Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb sa sústredí najmä na hepatitídu typu B a hepatitídu C, ktoré bez liečby prechádzajú do chronickej hepatitídy, spôsobujú vážne zdravotné problémy, cirhózu či karcinóm (rakovinu) pečene. V súvislosti s hepatitídou na svete zomrie jeden človek každých 30 sekúnd.
 
Pri príležitosti Svetového dňa hepatitídy (každoročne 28. júla) prináša RÚVZ stručný prehľad o výskyte a prevencii piatich najrozšírenejších typov hepatitídy.
 
Hepatitída typu A
 
Ide o takzvanú „chorobu špinavých rúk“. RÚVZ dôsledne odporúča dodržiavať hygienu, dodržiavať hygienické pravidlá, aj počas cestovania, používať pitnú vodu, umývať šaláty a ovocie pitnou vodou, umývanie zubov pitnou vodou, pozor na morské plody a podobne. Má typický charakter nákazy neovplyvnenej celoplošným očkovaním, objavuje sa v štvor až päť ročných cykloch. V roku 2020 zaznamenali 11 prípadov, v priebežnej štatistike za rok 2021 zatiaľ evidujú 4 prípady. Proti VHA je možné sa dať zaočkovať na vlastnú žiadosť.
  
Hepatitída typu B
 
VHB sa môže prenášať telesnými tekutinami infikovanej osoby, vrátane sexuálneho styku, tetovania a piercingu. Rizikové sú osoby, ktoré si aplikujú drogy injekčne. V posledných pätnástich rokoch sa udržuje na nízkej úrovni, najmä vďaka očkovaniu. V roku 2020  zaznamenali 18 prípadov akútnej hepatitídy, v priebežnej štatistike za rok 2021 zatiaľ evidujú 5 prípadov.
 
 
 
Chronickú formu ochorenia  za rok 2020 zaznamenali u 72 ľudí, v priebežnej štatistike za rok 2021 zatiaľ evidujú ďalších 32 prípadov. Štatistika však môže byť podhodnotená, pretože infekcia neraz prebieha bez jasných príznakov. Vzhľadom na závažné riziká proti VHB očkujú už deti v rámci povinného pravidelného očkovania. Proti VHB je možné sa dať zaočkovať aj na vlastnú žiadosť.
 
Hepatitída typu C
 
Ide o nákazu zatiaľ neovplyvniteľnú očkovaním, nakoľko ešte vakcína neexistuje. V roku 2020 zaznamenali 16 prípadov akútnej hepatitídy, v priebežnej štatistike za rok 2021 zatiaľ evidujú 6 prípadov. Chronickú formu ochorenia za rok 2020 zaznamenali u 194 ľudí, v priebežnej štatistike za rok 2021 zatiaľ evidujú ďalších 6 prípadov. Počet hlásených ochorení je relatívne nízky. Štatistika však môže byť podhodnotená, pretože infekcia neraz prebieha bez jasných príznakov. VHC sa môže prenášať aj sexuálnym stykom, pri tetovaní či piercingu. Rizikové sú osoby, ktoré si aplikujú drogy injekčne.
 
Hepatitída typu D
 
Vyskytuje sa hlavne ako superinfekcia chronických nosičov HBV alebo ako koinfekcia. Zhoršuje priebeh vírusovej hepatitídy B. V našich podmienkach sa vyskytuje zriedkavo. V roku 2020 ani priebežne za 2021 nezaznamenali žiadny prípad akútnej hepatitídy. Za rok 2020 evidujú jeden prípad chronickej hepatitídy, za 2021 priebežne žiaden. Nepriamo sa proti hepatitíde typu D možno chrániť očkovaním proti hepatitíde typu B.
 
Hepatitída typu E
 
Ide o takzvanú „chorobu špinavých rúk“. Úrad dôsledne odporúča dodržiavať hygienu, dodržiavať hygienické pravidlá, aj počas cestovania, používať pitnú vodu, umývať šaláty a ovocie pitnou vodou, umývanie zubov pitnou vodou, pozor na morské plody a podobne. Chorobnosť na mierne stúpa, prípady u nás sú spojené s konzumáciou rôzneho typu mäsa, ale aj s cestovaním. Časť prípadov sa nepodarí objasniť. V roku 2020 zaznamenali 55 prípadov akútnej hepatitídy, v priebežnej štatistike za rok 2021 zatiaľ evidujú 29 prípadov. 
 
Nezabudnite sa chrániť. 
(14:06, RÚVZ)
Diskusia
Pridať komentár