VIDEO | Obecný podnik v Zborove buduje novú materskú školu i bytový dom

1585x
31. Júl 2021
Rozšírená kapacita škôlky
Pozrite si videoreportáž
 
Nový objekt materskej školy v Zborove začína naberať jasné kontúry. Hlavným cieľom tejto výstavby je rozšírenie kapacity už existujúcej materskej školy, ale aj skvalitnenie predprimárneho vzdelávania pre väčší počet detí v obci.
 
„Obec Zborov bola úspešná vo svojej žiadosti o nenávratný finančný príspevok z Operačného programu Ľudské zdroje. Tento projekt je vo výške 1,8 milióna vrátane stavby, všetkých vecí vnútri, vonkajšieho vybavenia či herných prvkov,“ uviedol starosta obce Ján Šurkala.
 
Zborov si na realizáciu projektu vybral registrovaný sociálny podnik ZBOR – STAV, s.r.o., ktorý v súčasnosti dáva prácu už dvanástim ľuďom z obce.
 
 
„Obec Zborov má priamu možnosť zadať zákazku ZBOR – STAV-u ako sociálnemu podniku, následne si podnik rieši subdodávky – veci, ktoré nevie dodávať sám. Aj na tejto stavbe máme generálneho subdodávateľa, ktorý nám rieši väčšie veci, ako sú strecha, izolácie, železobetónové konštrukcie a podobne,“ ozrejmil riaditeľ sociálneho podniku ZBOR – STAV, s.r.o. Rastislav Feciľák.
 
„Je tu relatívne vyššia miera nezamestnanosti, celkovo v okrese, ale aj v rámci našej obce, takže aj ten náš sociálny podnik plní hlavne tento účel. Viac vecí si vieme urobiť aj sami, za lacnejšie, je to efektívnejšie a rýchlejšie, takže preto sme si ho vybrali,“ doplnil starosta.
 
Otvorenie od budúceho školského roka 
 
Nová materská škola by mohla deti prvýkrát privítať už od septembra budúceho školského roka. Pre sociálny podnik to však nie je posledná veľká výzva.
 
„V rámci obce pracujeme ešte na jednom veľkom projekte, a to je Bytový dom VAROŠ, kde je 13 bytových jednotiek. Okolo toho sú drobné veci, všetko záleží od požiadaviek obce,“ uzavrel Feciľák.
 
Na prevádzkovú udržateľnosť materskej školy Zborov vyčlení potrebné personálne, technické a finančné zdroje, vzniknúť by mali ďalšie pracovné miesta.
(18:29, red)
Diskusia
Pridať komentár