Dnes mimoriadne zvýšte pozornosť na cestách, deti nastupujú do škôl

1342x
02. September 2021
 Po dlhšom čase sa opäť vracajú do tried
Počas prvého školského dňa polícia posilní hliadky na celom Slovensku
 
Vodiči, dnes mimoriadne zvýšte pozornosť a predvídajte viac ako inokedy. Dnes je špeciálny deň, škôlkari a školáci začínajú nové obdobie, ktoré prinesie aj nové nástrahy na cestách. Rodičia, vysvetlite svojim ratolestiam ako majú správne a bezpečne prechádzať cez cestu či priechod pre chodcov. Policajti na vás dnes budú dávať pozor.
 
Žiaci a študenti sa po dlhšom období vracajú do svojich tried, aby pokračovali v štúdiu vo vyšších ročníkoch. Veľký deň je to najmä pre tých, ktorí prvý krát prichádzajú na vyučovanie, často v sprievode svojich rodičov. Po dlhšom čase nastáva väčší presun obyvateľov, ktorý sa prejavuje najmä zvýšeným počtom osobných automobilov na cestách, cestujúcich v diaľkových, prímestských spojoch autobusovej a železničnej dopravy, ako aj cestujúcich mestskej hromadnej dopravy.
 
Detí a mládeže bude postupne pribúdať na priechodoch pre chodcov, zastávkach, chodníkoch a iných verejných priestranstvách. Počas prvého školského dňa posilníme hliadky na celom Slovensku. Policajti zvýšia dohľad nad bezpečnosťou školákov v okolí škôl a v priľahlých uliciach. Dohliadnu aj na plynulosť cestnej premávky, ktorú budú v prípade potreby riadiť a usmerňovať. Cieľom je zabezpečiť všetkým účastníkom cestnej premávky potrebnú bezpečnosť.
 
Dôležité je vysvetlenie  
 
Rodičia, vysvetlite najmladším účastníkom cestnej premávky základné pravidlá správania v cestnej premávke aj niekoľko dôležitých dopravných značiek. Užitočné je, ak rodič prejde s dieťaťom celú trasu do školy tak, aby to neskôr zvládlo bezpečne aj samé. Vodiči sa musia snažiť najmä predvídať a taktiež sledovať situáciu hlavne v okolí zastávok, škôl a nákupných centier, kde je zvýšený pohyb chodcov, detí i starších ľudí.
 
Vodičom odporúčame v blízkosti priechodov pre chodcov znížiť rýchlosť. Chodci tým získajú dosť času, aby dokončili prechádzanie. Polícia na celom území Slovenska venuje dlhodobo zvýšenú pozornosť bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Vykonávame dohľad nad cestnou premávkou nielen z dôvodu dodržiavania dopravných predpisov všetkými účastníkmi, ale aj z dôvodu zvýšenej hustoty premávky na cestách. Od začiatku roka do 28. augusta sa stalo 7.489 dopravných nehôd (-313), ťažko sa zranilo 465 osôb (-135) a zomrelo 129 osôb (-39).
(9:30, KR PZ)
 
Diskusia
Pridať komentár