Primátorka mesta Svidník Marcela Ivančová rokovala o potrebe zachovania regionálnej nemocnice

922x
08. September 2021
Všetko pre zachovanie nemocnice
 
Primátorka Mesta Svidník Marcela Ivančová zastupuje občanov mesta Svidník a vyvíja maximálne úsilie pre zachovanie nemocnice vo Svidníku ako regionálnej nemocnice.
 
Na túto tému sa 7. septembra 2021 konalo pracovné rokovanie s Richardom Rašim, poslancom NR SR a členom výboru pre zdravotníctvo na pôde Mestského úradu vo Svidníku, kde primátorka mesta informovala o argumentoch z pohľadu Mesta Svidník pre existenciu nemocnice vo Svidníku ako regionálnej nemocnice.
 
„Oceňujem každú aktivitu verejných činiteľov, poslancov NR SR koalícia aj opozície. Našou snahou je presvedčiť zodpovedných a osobitne veríme v objektívnosť tých, ktorí pôsobia v zdravotníctve na odbornej aj politickej úrovni. Rozvoj a podpora je kombináciou týchto prístupov,“ uviedla primátorka Svidníka Marcela Ivančová.
 
Na stretnutí zaznelo, že argumenty pre zachovanie regionálneho charakteru, ktoré pripravila samospráva mesta Svidník boli už predmetom pracovných stretnutí a rokovaní s predsedom NR SR Borisom Kollárom a ministrom financií a predsedom OĽANO ako najsilnejšej koaličnej strany Igorom Matovičom, s predsedníčkou Výboru NR SR pre zdravotníctvo Janou Cigánikovou a členkou Zuzanou Šebovou.
 
Odovzdali argumenty 
 
Odovzdané boli aj argumenty predsedovi vlády SR Eduardom Hegerom na osobnom stretnutí 27. 8. 2021, ide o 20 bodov s odôvodnením zachovania nemocnice.
 
„Prevádzka nemocnice bola svojho času z VÚC Prešov odovzdaná súkromnému prevádzkovateľovi, ktorý sa zaviazal k prevádzkovaniu nemocnice so štruktúrou základných oddelení. Je dôležité sa pozerať na problém aj v kontexte týchto rozhodnutí z minulosti,“ dodala primátorka.
 
Richard Raši, ako člen Výboru pre zdravotníctvo NR SR, bol požiadaný o podporu žiadosti o osobnú účasť na rokovaní Výboru pre zdravotníctvo NR SR, ktorú primátorka mesta adresovala na výbor. Súčasne informovala, že dlhodobo žiada o stretnutie ministra zdravotníctva, ktoré zatiaľ zostáva bez odpovede.
 
 
Očakávajú diskusiu a zdôvodnenie krokov 
 
Primátorka mesta Svidník a poslanec NR SR zhodli na tom, že aj prevádzkovateľ Nemocnice vo Svidníku a jej vedenie musí vyvinúť úsilie a prijať opatrenia, ktoré posilnia dôvody pre zachovanie nemocnice na regionálnej úrovni. Systém, pravidlá zo strany štátu by mali byť objektívne naplniteľné a prevádzkovateľ nemocnice má tiež v tomto svoju zodpovednosť.
 
„Zastupujem občanov mesta Svidník a upozorňujem všetkých zástupcov štátu na všetkých úrovniach, koalície aj opozície, že bude ohrozená dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Upozorňujem a predkladám argumenty a dôvody a očakávame odpovede na naše otázky. Očakávame diskusiu a zdôvodnenia krokov. Ja som za Mesto Svidník pripravená na diskusiu, verím aj ďalší verejní funkcionári z regiónu a vyzývam na zodpovednosť tých, ktorí pripravujú zmeny na úrovni štátu. Občania nášho mesta aj regiónu očakávajú, že zástupcovia štátu prejavia zodpovednosť a dokážu vysvetliť pripravované zmeny. Veríme, že prevádzkovateľ má záujem prevádzkovať nemocnicu, ktorú mu VUC Prešov svojho času zveril. Zdôrazňujem, že predsa obyvatelia predsa nemôžu byť obeťou systému. Upozorňujem, že cynické uplatňovanie teoretických parametrov bez kontextu, pri tak výrazných regionálnych rozdieloch ako sú dnes na Slovensku, môže byť pre mnohých ľudí, pacientov fatálne. Verím, že to budete tlmočiť nielen cez optiku politiky, ale aj ako lekár,“ uzavrela Ivančová.
(14:10, red)
 
Diskusia
Pridať komentár