August sa v obci Dubinné niesol v znamení bohatých aktivít pre všetky vekové kategórie

1529x
08. September 2021
Športovali, výletovali a zabávali sa
Bodku za aktívnym augustom v Dubinnom dali podujatia v poslednú augustovú sobotu 
 
V auguste to v Dubinnom vrelo. Veru vrelo, ale pekne po poriadku. Prvú augustovú sobotu sa na miestnom plážovom ihrisku uskutočnila súťaž vo volejbale. Hrali mladší, hrali starší, hrali rodiny. Hrali pre zábavu a svoje zdravie. Po skvelom športovom výkone sa mali kde posilniť a občerstviť – k dispozícii bolo dobré jedlo aj chladené nápoje.
 
Aby ani najmladší neboli ukrátení o pohyb na čerstvom vzduchu, hneď v nedeľu sa zúčastnili kolektívnych športových hier, ktoré aj im dodali súťaživého ducha, odvahu, vzájomné povzbudzovanie sa, priateľstvo.
 
Usporiadatelia pre nich pripravili itinerár – návod orientácie v prírode, kde podľa svetových strán a rôznych orientačných bodov hľadali jednotlivé písmená, z ktorých potom zložili dve slová. Potrápili si pritom svoje telo aj svoje logické myslenie, no napokon úlohu všetci splnili.
 
V druhej časti športovo-zábavných hier súťažili v rôznych disciplínach, pričom boli rozdelení do dvoch tímov. Môžeme ich pochváliť za to, že boli mimoriadne disciplinovaní a navzájom sa povzbudzovali. Za svoje výkony boli všetci odmenení. Toto športové podujatie sa nieslo pod heslom „Zatvor počítač a rozhýb sa.“ Aj hľadané písmená podľa itinerára deti zložili do dvoch slov: „Rozhýbme Dubinné.“
 
 
 
Pozreli sa na krásy okolia
 
A aby ani seniori nezostali bokom, hneď v stredu sa vybrali na výlet do Červeného Kláštora, kde sa plavili na pltiach, tí mladší aj s deťmi bicyklom prešli okolo Dunajca. Potom sme navštívili múzeum a po dobrom obede sme išli do Hniezdneho na chutnú čokoládu a rôzne dobroty z tejto pochúťky. A až tak, nabití energiou z Červeného Kláštora aj z čokolády, sme spokojní išli domov.
 
Výlet sa všetkým tak páčil, že sme o dva týždne išli znova. Tentoraz sme si pozreli Spišský hrad, Spišskú Kapitulu, Kostol v Levoči so svetoznámym Oltárom Majstra Pavla a boli sme aj na Levočskej hore. Všade bolo cítiť múdrosť, pracovitosť, pokoru, zručnosť a lásku, s akou predchádzajúce generácie dokázali vytvoriť tieto skvosty. Ešte v autobuse padol návrh na uskutočnenie ďalšieho výletu.
 
 
Varecha Dubinského richtára
 
A bodku za aktívnym augustom v Dubinnom dali podujatia v poslednú augustovú sobotu, kedy sa naši občania i ľudia zo širokého okolia zišli, aby sa zabavili na miestnom amfiteátri. Už od obeda súťažilo sedem trojčlenných tímov v nultom ročníku súťaže vo varení gulášu o Varechu Dubinského richtára.
 
S určitosťou môžeme povedať, že všetky uvarené guláše boli perfektné – mnohým sa z nich dokonca ani neušlo. Ale nik z prítomných nezostal hladný. Podávali sa aj pečené klobásy, domáce kysnuté koláče s rôznymi vynikajúcimi plnkami a palacinky s džemom a čokoládou, ktoré napiekli členky folklórnej skupiny Dubinčan. A nebola núdza ani o tekuté občerstvenie.
 
O 17:00 hodine sa začal festival ľudovej piesne, ktorý moderovala už naša známa moderátorka, Erika Baldovičová, ktorá postupne predstavovala vystupujúce folklórne skupiny. V tomto roku nás svojim spevom potešili folklórne skupiny Milpošan z Milpoša, Dubovičan z Dubovice, Torička z Abrahámoviec, Parobčaci z Udavského a domáci Dubinčan. Vystúpenia všetkých folkloristov boli pre potešenie srdca, rozveselenie mysle, zabudnutie na všedné starosti a pozitívne naladenie sa do ďalších dní. Všetkým účinkujúcim patrí za to srdečná vďaka.
 
Za všetky podujatia patrí srdečné ďakujem organizátorom, predovšetkým Ing. Milanovi Hudákovi, starostovi obce, obecného zastupiteľstvu, členom FSk Dubinčan a zvlášť jej vedúcemu, pánovi Jánovi Tomčovi. Veríme, že aj v ďalšom roku sa podarí uskutočniť podujatia, ktoré spríjemnia všedný život našich spoluobčanov a utužia ich vzájomné spolunažívanie.
(14:49, Baldovičová)
 
Diskusia
Pridať komentár