Samosprávy trápi stavebný zákon, chýbajúce kanalizácie i odpadové hospodárstvo

1026x
10. September 2021
Ďalší snem Združenia miest a obcí Slovenska
38 percentám obcí chýba stále kanalizácia, 227 obcí nemá prístup k pitnej vode
 
Zástupcovia miest a obcí Slovenska sa stretli na ďalšom, v poradí 31. sneme. Počas dvoch dní sa venovali sumarizácii doterajších aktivít, ale aj problémov, ktoré ich trápia.
 
Najpálčivejším problémom pre samosprávy na Slovensku je po legislatívnej stránke stavebný zákon. Ako vyplynulo zo záverov snemu, riešenie vidia v rýchlej novele zákona, zhoda so štátom zatiaľ nie je ani v prípade výkonu stavebných úradov. Mestá a obce trápi tiež technická a sociálna infraštruktúra či problémy so získaním vlastníckych práv pri niektorých pozemkoch.
 
Podľa slov predsedu ZMOS Branislava Trégera je stavebný zákon problémom. Ako dodal, uvedomujú si to a nebránia sa jeho zmene, pretože má 40 rokov, je to prežité. Problémy robia čierne stavby, štátny stavebný dohľad, stavebné konania i územnoplánovacie veci. Sú to všetko problémy, ktoré podľa Trégera treba riešiť rýchlo novelou.
 
Predseda ZMOS poukázal na to, že pri „zbrusu" novej legislatíve môžu nastať problémy pri čerpaní eurofondov. Novelizovať platnú legislatívu podľa samospráv treba, ale zároveň si treba dávať pozor na to, aby sa veci nepredvídateľnými vecami neskomplikovali a neznefunkčnili, čím by sa znemožnilo čerpanie fondov. Napriek viacerými stretnutiam nie je dohoda so štátom ani pri výkone stavebných úradov, samosprávy nesúhlasia, aby si štát túto prenesenú kompetenciu zobral späť. Dohodu však strany našli pri niektorých čiastkových veciach.
  
 
Problémom je aj stratifikácia nemocníc
 
Šéfov miestnych a obecných samospráv trápi aj technická a sociálna infraštruktúra. Príkladom je fakt, že 38 percentám obcí chýba stále kanalizácia, 227 obcí nemá prístup k pitnej vode. Ide pritom aj o okresy, ktoré nemajú osídlenie len rómskou komunitou. Chýbajúcou kanalizáciu trpia spodné vody, pri chýbajúcom prístupe k pitnej vode sa hazarduje so zdravím obyvateľov. Problémom je tiež odpadové hospodárstvo, biologicko-rozložiteľný či kuchynský odpad, ale aj stratifikácia nemocníc.
 
Komplikácie robí samosprávam aj zdĺhavý proces získavania právnych titulov k niektorým pozemkom, ktoré sú potrebné pri každom projekte. Ide napríklad o pozemky pod cyklotrasami, cintorínmi či športovou infraštruktúrou. Mestá a obci by privítali jeho zrýchlenie. Týka sa to pozemkov v správe Slovenského pozemkového fondu, ale aj iných štátnych inštitúcií, ako sú Lesy SR či Železnice SR. Proces treba podľa Trégera zjednodušiť.
(09:00, red, ZMOS)
 
Diskusia
Pridať komentár