VIDEO | Situácia v okrese sa zhoršuje, bardejovská nemocnica prijala potrebné opatrenia

5152x
10. September 2021
Aké testy potrebujete?
 Pozrite si videoreportáž
 
V súvislosti so zhoršujúcou sa epidemiologickou situáciou na celoslovenskej i okresnej úrovni pristúpila bardejovská nemocnica k prijatiu potrebných opatrení. Návštevy v červenej zóne sú stále zakázané, platia však isté výnimky. Návštevy na necovidových oddeleniach sú povolené za dodržania stanovených podmienok. 
 
„Návštevník, ktorý je očkovaný, tak tam sú tie návštevy bez obmedzenia, ale ľudia, ktorí sú neočkovaní, alebo nie sú plne očkovaní, to znamená, že neuplynulo 14 dní od druhej dávky, tak tam sa vyžaduje antigénový test nie starší ako 48 hodín alebo PCR nie starší ako 72 hodín,“ objasnila námestníčka pre zdravotnú starostlivosť a zdravotné poisťovne Helena Leščišinová. 
 
Personál daného oddelenia má právo vyžiadať si potvrdenie o očkovaní či o negatívnom teste, podobne je tomu aj pri návštevách v sociálnych zariadeniach. Pacienti, ktorí do nemocnice prichádzajú na plánované úkony, musia testovanie absolvovať tiež. 
 
„Netýka sa to akútnych, o tých samozrejme nešpekulujeme či test má, alebo nie. Pokiaľ je to naplánované vyšetrenie, bez ohľadu na to, či sú očkovaní alebo neočkovaní, vyžaduje sa PCR test nie starší ako 72 hodín,“ uviedla Leščišinová.
 
 
Informácie pre doprovod 
 
PCR test budete potrebovať aj v prípade, že na hospitalizáciu niekoho doprevádzate. 
 
„Doprovod otca pri pôrode, jednak otec alebo iný rodinný príslušník, potrebuje antigénový test nie starší ako 48 hodín,“ dodala námestníčka. 
 
Doprovod k pôrodu sa môže dať otestovať za manipulačný poplatok aj priamo na gynekologicko-pôrodníckom oddelení. Ak ste kompletne zaočkovaní a čaká vás vyšetrenie na ambulancii, test nepotrebujete. 
 
„Pokiaľ pacient nie je zaočkovaný, vyžaduje sa antigénový test nie starší ako 48 hodín alebo PCR test nie starší ako 72 hodín. Platí to aj pre tých, ktorí prekonali ochorenie za obdobie menej ako 180 dní, musia mať jeden z týchto testov,“ upozornila námestníčka.
  
 
Čo znamená trojdňová platnosť? 
 
Špecifickú skupinu tvoria darcovia krvi, ktorým sa test spraví v rámci potrebného vyšetrenia, a to zadarmo. Nemocnica takisto vysvetlila nejasnosť, ktorá naráža na dĺžku platnosti samotných testov.
 
„Trojdňový test znamená plne trikrát 24 hodín. Ak je urobený v pondelok o dvanástej, tak v utorok o dvanástej je prvý deň, v stredu o dvanástej je druhý deň a štvrtok o dvanástej je tretí deň. Platí to do štvrtku, pondelok sa ako deň nepočíta,“ uzavrela Leščišinová.
 
Nemocnica s Poliklinikou sv. Jakuba v Bardejove je na tretiu vlnu pandémie pripravená technicky i personálne, k dnešnému dňu zatiaľ nemá hospitalizovaného žiadneho pacienta s ochorením COVID-19.
(13:37, red)
 
 
Diskusia
Pridať komentár