VIDEO | Pokračujú v boji za zachovanie regionálneho charakteru svidníckej nemocnice

1830x
13. September 2021
Chystajú spoločnú petíciu
Pozrite si videoreportáž 
 
Téma optimalizácie siete nemocníc je v regióne pod Duklou živšia viac ako kedykoľvek predtým. V pondelok dopoludnia prišli zástupcovia okresov Svidník, Stropkov a Medzilaborce vyjadriť svoje stanovisko k danej problematike a dohodli sa na ďalších krokoch, ktoré zahŕňajú aj spoločnú petíciu. 
 
„Každú chvíľu za túto nemocnicu bojujeme. Na začiatku to bolo o jej samotné zachovanie, potom to bola pôrodnica a dnes tu bojujeme za to, aby sme zachovali status, ktorý jej právom patrí, a to je nemocnica typu regionálneho,“ uviedol prednosta Okresného úradu vo Svidníku Michal Iľkanin.
 
„Petíciu plánujeme spustiť koncom tohto týždňa, potrebujeme si všetko dobre organizačne pripraviť, takže vo štvrtok a v piatok začneme s reálnym spúšťaním petície,“ vysvetlila primátorka mesta Svidník Marcela Ivančová.
 
„Teraz chcú akože čo, aby ľudia chodili so sanitkami do Bardejova? Veď je to katastrofálny systém. Doteraz to fungovalo. Mám veľa detí, ktoré som porodila tu vo svidníckej nemocnici. Už to, že zrušili tú pôrodnicu, je nemysliteľné, keď som so svojím dieťaťom musela utekať do bardejovskej nemocnice,“ opísala svoje skúsenosti Svidníčanka.
 
„Keď to zavrú, tak kam budú tí ľudia chodiť,“ vyjadril sa jeden z obyvateľov Svidníka.
 
 
 
Nálady neprispievajú k stabilite nemocníc  
 
„Sto percent obyvateľov okresu Svidník sa do nemocnice nedostane do 20 minút. Do 30 minút sa dostane len mizivé percento. Z okresu Stropkov ľuďom nestačí ani 30 minút, aby sa dopravili včas do nemocnice. Všetko je to od 40, 50 minút hore,“ dodal Iľkanin.
 
„V tomto období, kedy bojujeme o každého zdravotníka, lekára či zdravotnú sestru, tieto nálady o transformácii nemocníc neprispievajú k ich stabilite,“ pripomenul vicežupan a hlavný lekár Prešovského samosprávneho kraja Martin Jakubov.
 
Svidnícka nemocnica patrí v súčasnosti k najväčším zamestnávateľom v okrese. Argumenty pre zachovanie regionálneho charakteru boli niekoľkokrát odprezentované vládnym činiteľom i širokej verejnosti.
 
„My si musíme uvedomiť, že politici sa menia, politické strany sa menia, vlády sa menia, primátori sa menia, starostovia sa menia, ale títo ľudia ostávajú v týchto regiónoch žiť a práve o nich musíme teraz zabojovať. A kto iný sa ma pýtať, kto iný má klásť otázky ako primátori a starostovia,“ uzavrela primátorka Svidníka.
(14:20, red)  
 
Diskusia
Pridať komentár