V Prešove pribudla zaujímavá novinka, mesto má svoj prvý verejný klavír

989x
14. September 2021
Vyskúšajte ho
 
 
V centre Prešova pribudla zaujímavá novinka v podobe verejného klavíra, ktorý je umiestnený v podchode pred vstupom na nádvorie Čierneho orla. Okoloidúci si môžu na piane zahrať alebo sa pri ňom na chvíľu zastaviť a vypočuť si tóny hudby v podaní niekoho iného.
 
Park kultúry a oddychu v Prešove chce aj takýmto spôsobom podporiť rozvoj kultúry v meste.
 
Obyvatelia a návštevníci Prešova si môžu po prvýkrát vyskúšať verejný klavír priamo v uliciach centra mesta. Ide o iniciatívu PKO Prešov, ktoré umiestnilo prvé prešovské verejné piano v podchode pri vstupe z Hlavnej ulice smerom na nádvorie Čierneho orla. Piano je síce staršie a vyžaduje si citlivý prístup, avšak zahrať si na ňom môžu amatérski hudobníci aj profesionáli.
 
 
 
Cieľom tejto kultúrno-osvetovej iniciatívy je prispieť k rozvoju kultúry v Prešove a tiež priniesť „kultúrne trendy“, ktoré sú bežnou súčasťou moderných miest. Verejný klavír bude voľne prístupný úplne pre každého až do 15.11.2021, avšak jeho zotrvanie na prešovskom námestí bude závisieť od počasia ako aj od prístupu verejnosti.
 
Týmto spôsobom chcú postupne učiť obyvateľov mesta vážiť si „nechránené“ objekty, ktoré sa stávajú priamou súčasťou ulíc. Okoloidúcim i pianistom týmto dávajú dôveru v kultúrne správanie voči hudobnému nástroju a jeho okoliu.
(14:09, presov.sk)
 
Diskusia
Pridať komentár