Režim na hraniciach bude od dnešného dňa voľnejší, kontroly budú náhodné

2423x
20. September 2021
Aktualizácia COVID automatu
Pri kontrolách budú príslušníci Policajného zboru aj naďalej preverovať splnenie povinnosti registrácie na webe e-hranica 
 
Vláda schválila prechod do zelenej fázy, teda I. stupňa alert systému, čo znamená monitorovanie hraníc a náhodné kontroly, ktoré budú policajti vykonávať v rámci bežného výkonu služby.
 
Ako uvádza ministerstvo vnútra, v pondelok 20. septembra sa zníži rozsah výkonu preventívno-bezpečnostných kontrol na vnútorných hraniciach a kontroly už budú vykonávať len príslušníci Policajného zboru.
 
Polícia upozorňuje, že aj napriek zníženiu rozsahu kontrol sú osoby prichádzajúce zo zahraničia povinné dodržiavať karanténne povinnosti. Tie sú upravené v platnej vyhláške Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky č. 231/2021, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe na územie Slovenskej republiky.
 
Pri kontrolách budú príslušníci Policajného zboru aj naďalej preverovať splnenie povinnosti registrácie na webe e-hranica a splnenie podmienok na uplatnenie výnimky z karanténnych povinností. Uvoľnené sily Policajného zboru a ozbrojených síl budú využívané na kontroly dodržiavania opatrení v súčinnosti v regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva najmä v červených a bordových okresoch.
 
Ako funguje alert systém
 
Alert systém rozlišuje 3 stupne, od ktorých sa odvíja intenzita kontrol prichádzajúcich osôb, vláda ho schválila 30. júna 2021.
  • I. stupeň - zelená fáza Polícia hranice monitororuje, kontroly sú náhodné. Policajti ich vykonávajú v rámci bežného výkonu služby. 
  • II. stupeň - oranžová fáza Kontrolou prejde väčšina osôb vstupujúcich na územie SR. Čas kontroly bude striktne určený v závislosti od kategórie hraničného priechodu. Niektoré malé, menej dôležité miesta na prekračovanie vnútorných hraníc, sa uzavrú.
  • III. stupeň - čierna fáza Na hraniciach skontrolujú každú osobu. Kontroly sa budú realizovať 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Menšie, menej dôležité priechody sa uzavrú alebo vláda nariadi dočasné obnovenie kontroly vnútorných hraníc a určí, ktoré priechody možno využiť.
Čo priniesla aktualizácia COVID automatu
 
Rizikovosť jednotlivých okresov v súvislosti s novým koronavírusom sa bude vyhodnocovať po novom. Menšia váha sa má prikladať infikovaným medzi deťmi do 18 rokov. Vyplýva to vého automatuz tretej aktualizácie covidob, ktorú vo štvrtok 16. septembra 2021 schválila vláda.
 
Nová metodika výpočtu má podľa rezortu zdravotníctva lepšie zohľadniť prediktívnu hodnotu Covid Automat v odhade vývoja budúcich hospitalizácií, ku ktorým deti prispievajú v minimálnej miere. Reaguje sa tak na potenciálne riziko obmedzeného testovania v školách, v prípade, že by toto testovanie viedlo k urýchlenému rastu incidencie. Úpravy majú metodologický charakter a nemajú dosah na vyhlášky, či iné uznesenia naviazané na Covid Automat.
 
Úprava na váženú incidenciu "zjemní" podľa ministerstva zdravotníctva hodnotenia okresov v rámci Covid Automat približne o 15 percent. COVID automat má päť farieb rizikovosti okresov - od zelenej (monitoring) cez oranžovú (ostražitosť), červenú (1. stupeň ohrozenia), bordovú (2. stupeň ohrozenia) až po čiernu (3. stupeň ohrozenia). Pri zmene farby sa berie do úvahy okrem počtu nakazených napríklad aj zaočkovanosť okresu v populácii nad 50 rokov.
(8:24, red, MV SR, MZ SR) 
Diskusia
Pridať komentár