Vo Svidníku spustili petíciu za zachovanie nemocnice

1217x
20. September 2021
 Žiadajú niekoľko bodov
Vyplnené petičné hárky môžete priniesť alebo zaslať na adresu Mestský úrad Svidník, Ul. Sov. hrdinov 200/33, 089 01 Svidník
 
Vzhľadom na fakt, že pripravovaný návrh optimalizácie siete nemocníc v rámci Slovenskej republiky nezaručí dostupnosť zdravotnej starostlivosti v základnej spádovej oblasti Nemocnice arm. gen. L. Svobodu Svidník, a.s. a naopak prehĺbi regionálne rozdiely, žiadajú členovia petičného výboru Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky o zachovanie regionálneho charakteru nemocnice s poskytovaním akútnej zdravotnej starostlivosti.
 
Petíciou žiadajú:
  • zachovať Nemocnicu arm. gen. L. Svobodu Svidník, a.s. s poskytovaním zdravotnej starostlivosti na úrovni regionálnej nemocnice,
  • zastaviť proces schvaľovania zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov, pri ktorom bola samospráva doteraz vynechaná z akejkoľvek komunikácie počas príprav návrhu optimalizácie siete nemocníc.
  • neprehlbovať rozdiely medzi regiónmi. Svidnícky okres, aj stropkovský okres a medzilaborecký okres, každý jednotlivo, sú väčšie ako samotná Bratislava, ale je nepredstaviteľné, aby v Bratislave bojovali o akútnu nemocnicu. Je úlohou štátu nezvyšovať a neprehlbovať regionálne rozdiely – naopak štát (a teda aj MZ SR ako subjekt, ktorý je regulátorom siete nemocníc) má zabezpečovať stabilizáciu a rozvoj každého regiónu – tak ako to deklarujú všetky zásadné dokumenty a volebné programy politických strán.
  • urobiť analýzu dopadu na regióny. Jedným z kritérií kategorizácie nemocníc je spádovosť. Spádovosť Nemocnice arm. gen. Ludvíka Svobodu vo Svidníku je 2,5 okresu – Svidník, Stropkov a Medzilaborce s počtom obyvateľov cca 60 tisíc. V prípade preradenia nemocnice vo Svidníku do komunitnej úrovne 100 % obyvateľov okresu Stropkov a 87 % obyvateľov okresu Svidník nebude mať tento prístup po zohľadnení času dojazdov do nemocnice zaručený.
  • brať do úvahy fakt, že okresy Svidník a Stropkov sú bez železničnej dopravy a chýba nám aj rýchlostná cesta. Je nepredstaviteľné cestovať z tohto regiónu do nemocníc vzdialených niekoľko desiatok kilometrov. Situáciu zhoršujú časté dopravné nehody a z toho vyplývajúce blokácie dopravy, poveternostné podmienky a nie dostatočná frekvencia autobusovej dopravy.
 
Predseda petičného výboru: Mgr. Marcela Ivančová, primátorka mesta Svidník, D. Millyho 708/66, 089 01 Svidník.
 
Členovia: JUDr. Ondrej Brendza, primátor mesta Stropkov, Letná 1578/12, 091 01 Stropkov, JUDr. PhDr. Michal Goriščák, PhD., zástupca primátorky mesta Svidník, Záhradná 297/3, 089 01 Svidník, MUDr. Martin Jakubov, podpredseda Prešovského samosprávneho kraja, Chotčanská 85/3, 091 01 Stropkov, Mgr. Michal Iľkanin, prednosta OÚ Svidník, 8 mája 638/38, 089 01 Svidník, PhDr. Peter Harvan, prednosta OÚ Stropkov, Kračúnovce 411, 087 01 Kračúnovce, Ing. Pavol Tchurík, prednosta MsÚ Giraltovce, Tehelná 11, 087 01 Giraltovce, Juraj Petný, starosta obce Nižný Orlík, Nižný Orlík 64, 090 11, Ing. Jozef Kačmár, starosta obce Tisinec, Tisinec 10, 091 01.
 
Vyplnené petičné hárky môžete priniesť alebo zaslať na adresu Mestský úrad Svidník, Ul. Sov. hrdinov 200/33, 089 01 Svidník do 30. 9. 2021.
 
Odkaz na petičný hárok nájdete tu.
(9:40, red, svidnik.sk)
 
Diskusia
Pridať komentár