Využívate v Bardejove mestskú hromadnú dopravu? V stredu budete jazdiť zadarmo

2209x
20. September 2021
Zapojte sa aj vy
22. septembra 2021 poskytnú mestskú hromadnú dopravu v Bardejove bezplatne 
 
Slovenská agentúra životného prostredia, rezortná inštitúcia Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky, na Slovensku koordinuje program kampane EURÓPSKY TÝŽDEŇ MOBILITY (ETM) na národnej úrovni.
 
ETM prebieha každý rok od 16. do 22. septembra a umožňuje mestám či obciam vyskúšať si alternatívy trvalo udržateľnej dopravy. Motivovaním jednotlivcov, aby si volili udržateľné spôsoby dopravy, ako sú verejná hromadná doprava, pešia chôdza či cyklodoprava, môžeme znížiť emisie uhlíka, zlepšiť kvalitu ovzdušia a urobiť z mestských častí príjemnejšie miesta pre život a prácu.
 
Do kampane EURÓPSKY TÝŽDEŇ MOBILITY sa každoročne zapája viac sídel z rôznych krajín, v roku 2020 sa zapojilo celkom až 53 krajín s počtom 2945 zaregistrovaných samospráv. Stúpajúci počet prihlásených sídel je citeľný aj na Slovensku. V roku 2020 sa do kampane pridalo až 55 slovenských miest a obcí.
 
Výročná téma EURÓPSKEHO TÝŽDŇA MOBILITY na rok 2021 je „Bezpečne a zdravo udržateľnou dopravou“. Výber tohtoročnej témy vzdáva hold ťažkostiam, ktoré Európa - a svet - pociťovali počas pandémie COVID-19. Zároveň sa zamýšľa nad príležitosťami na zmeny vyplývajúce z tejto bezprecedentnej zdravotnej krízy v Európe. Mestá a mestské samosprávy reagovali na pandémiu kreatívnymi a účinnými opatreniami.
  
 
Zapojí sa aj Bardejov
 
Mesto Bardejov v spolupráci s dopravcom SAD Prešov, a. s. sa zapoja do kampane EURÓPSKY TÝŽDEŇ MOBILITY a to tak, že v stredu 22. septembra 2021 poskytnú mestskú hromadnú dopravu v Bardejove bezplatne.
 
Tohtoročný EURÓPSKY TÝŽDEŇ MOBILITY oslavuje nezlomnosť miest a ich úspechy a zároveň sa snaží udržať tento potenciál. Trendy, ktoré sa začali minulý rok, ako napríklad zvyšovanie aktívnej mobility a využívanie mobility s nízkymi alebo nulovými emisiami, vyžadujú ďalšiu podporu. V súlade s tohtoročnou témou „Bezpečne a zdravo udržateľnou dopravou“ sú štyri ústredné témy: duševné a fyzické zdravie, bezpečnosť a reakcia na COVID-19.
 
Kampaň sa teraz snaží motivovať všetkých bývalých a budúcich účastníkov, aby sa zapojili do 20.ročníka EURÓPSKEHO TÝŽDŇA MOBILITY pod tohtoročným sloganom „Buďme zdraví, cestujme ekologicky“. Nad aktuálnym ročníkom kampane prevzal záštitu Ján Budaj, minister životného prostredia Slovenskej republiky.
(14:31, red, ETM)
 
Diskusia
Pridať komentár