Gaboltovská arcidiecézna púť v znamení Roku zasväteného života

9x
22. Júl 2015

Gaboltovská arcidiecézna púť v znamení Roku zasväteného života

gaboltov.jpg

Do Gaboltova prišli tisíce veriacich


Tradícia Mariánskej púte počas letných prázdnin sa sústreďuje na severovýchode Slovenska, konkrétne v dedinke Gaboltov, ktorá leží severozápadne od Bardejova v údolí potoka Kamenec pod vrchom Busov. Každoročne sa tam na sviatok Škapuliarskej Panny Márie koná mariánska púť.

Počiatky púte v tejto lokalite spadajú až do r. 1706, kde jágerský arcibiskup Štefan Telekessy vyznačuje toto pútnické miesto s milostivým obrazom Panny Márie Škapuliarskej. O počiatkoch Bratstva Panny Márie Karmelskej v Gaboltove sa dozvedáme z kánonickej vizitácie farnosti z roku 1749. Podľa nej bolo Bratstvo založené pred 40 rokmi zásluhou vtedajšieho farára. Podľa kánonických vizitácií v druhej polovici 18. storočia boli púte integrálnou súčasťou duchovného života veriacich z Gaboltova a blízkeho okolia.

Súčasná arcidiecézna púť 16., 18. a 19. júla 2015 v Roku zasväteného života sa začala na sviatok Škapuliarskej Panny Márie vo štvrtok, kde pokračovala cez víkend a vyvrcholila slávnostnou svätou omšou. V sobotu slávnostnú svätú omšu celebroval košický arcibiskup metropolita Bernard Bober spolu s miestnymi kňazmi. Vo svojej slávnostnej homílii sa arcibiskup venoval rodine a hodnotám, pričom poukazoval na kresťanské hodnoty v rodinách, ktoré sú významnou súčasťou pre rozvoj modernej spoločnosti na Slovensku. Liturgické slávnosti v sobotu skrášlili svojim spevom zbory Cantica Scibinium zo Sabinova a zbor Karmel z Veľkého Šariša. Záver soboty sa niesol v duchu adorácie najsvätejšej Eucharistie v doprovode misijného spoločenstva Rieka Života.

Vyvrcholenie odpustovej slávnosti Škapuliarskej Panny Márie v Gaboltove bolo v nedeľu slávnostnou svätou omšou, ktorú celebroval pomocný biskup Spišskej diecézy Andrej Imrich, spoločne s arcibiskupom metropolitom Mons. Bernardom Boberom a s kňazmi a rehoľníkmi, za doprovodu Zboru zasvätených a seminaristov Košickej arcidiecézy. Nedeľná homília Mons. Andreja Imricha bola zameraná na sviatostné manželstvo medzi mužom a ženou: konkrétne zdôraznil, že prvá žena Eva bola daná Adamovi, ako jedna žena a Adam jej ako jeden muž, aby sa navzájom milovali a ctili. Bol to predobraz manželstva, ktoré je potrebné uctievať a podporovať zvlášť v súčasnej dobe. Na záver svätej omše Mons. Bernard Bober prečítal pred pútnikmi na Gaboltovskej hore telegram a pozdrav pre Svätého Otca Františka.

(11:30, J. Mančáková)

Diskusia
Pridať komentár