Vychutnajte si potulky po chodníku Sisi s certifikovanou sprievodkyňou

880x
18. Október 2021
Romantické spomienky na cisárovnú
Alžbeta Amália Eugénia sa narodila ako dcéra bavorského vojvodu Maximiliána Jozefa z rodu Wittelsbachovcov 24. decembra 1837 v Mníchove 
 
Jesenné prechádzky v Bardejovských Kúpeľoch a ich okolí sú neoddeliteľnou súčasťou liečby a oddychu v týchto svetoznámych kúpeľoch.
 
Parky, lesoparky a udržiavané lesy žiaria farbami, sú plné kyslíka, hríbov a čarokrásnych zákutí s potôčikmi a jazierkami. Udržiavané chodníky, cyklochodníky, singletracky, kyslíkové dráhy, cesty a cestičky lemované lavičkami, prístreškami, ohniskami a rozhľadňami lákajú na zdravý pohyb. Svoje miesto si našlo i spojenie históriou nazvané „Potulky po chodníku Sisi“ s certifikovanou sprievodkyňou Annou Tomkovou. Informuje o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov, a.s., Tamara Šatanková.
 
„Zaujíma vás príbeh cisárovnej a kráľovnej Sisi? Využite služby certifikovanej sprievodkyne Bc. Anny Tomkovej, ktorá sprevádza záujemcov životom cisárovnej po náučnom chodníku Sisi. Termíny sa pravidelne aktualizujú a potulka začína o 13.30 hod. Najbližšie sa uskutoční 30. októbra 2021. Vstupné 2 eurá zahŕňa vstup do muzeálneho apartmánu, fľašu minerálky, fialkové cukríky, prospekt. Každá vstupenka je zlosovateľná a na konci potulky sa vyžrebuje pre jedného účastníka zaujímavá výhra. Limitovaný počet účastníkov je maximálne 20. Prihlásiť sa treba do stredy v týždni, kedy sa potulky konajúna recepcii v hoteli Alžbeta (054/477 5001), kde sa vstupenky aj kupujú. Stretnutie je pri soche Sisi pred hotelom Alžbeta,“ vraví T. Šatanková.
 
Prehľad aktuálnych opatrení platných od 18.10. nájdete tu.
 
Náučný chodník Sisi a jej zastavenia
 
Náučný chodník nazvaný „Sisi a jej zastavenia“ je dlhý 2,3 km. Jeho prejdenie trvá bez zastavenia 45 minút (inak aj 1,5 hod.) a je na ňom 7 zastavení s informačnými tabuľami. Fyzicky a časovo je nenáročný a dostupný pre všetkých klientov, vrátane rodín s deťmi a handicapované osoby. Prevýšenie na trase je iba 45 m.
 
1. Zastavenie: Alžbetínsky park, pamätník – bronzová socha Sisi (Július Donáth)
 
Pamätník vyhotovil v roku 1903 Július Donáth z bronzu, postava je stvárnená v sediacej podobe a podstavec je z hátszegszkého mramoru. Dielo stálo 12 000 korún. Dňa 25. júla bol dopravený podstavec pamätníka, ktorý bol ihneď aj umiestnený. Samotný pamätník – bronzová socha bol vztýčený v prvej tretine augusta za osobnej asistencie umelca.
 
2. Zastavenie: Lávka priateľstva
 
Lávka priateľstva je dlhá 54,2 m a výška jej veže je 11,6 m. Autorom lávky je český záhradný architekt Ivar Otruba, do prevádzky ju uviedli v roku 2011. Svojou netradičnou dĺžkou sa stala jednou z dominánt kúpeľov a častým cieľom fotografovania. V čase otvorenia patrila medzi päť najdlhších drevených lávok na Slovensku. Július Schultz k pobytu Sisi napísal: „Vznešená kráľovná má veľmi jednoduchú životosprávu. Včas ráno v novom kúpeľnom dome absolvuje teplý minerálny kúpeľ, potom raňajkuje. Jej raňajky spravidla pozostávajú z vajíčka na mäkko a čerstvo nadojeného mlieka. Po raňajkách sa Jej Veličenstvo v sprievode grófky Mikesovej alebo jej gréckeho učiteľa vydá na prechádzku, pričom je pozoruhodná húževnatosť a vytrvalosť, ktorú pritom vznešená pani prejavuje. Neúnavne chodí po prekrásnych lesoch 3-4 hodiny v jednom kuse bez toho, aby si aspoň raz odpočinula. Kúpeľní hostia v maximálnej miere rešpektujú úctivý odstup a usilujú sa čo najviac o to, aby jej pokoj nerušili.“
 
3. Zastavenie: Nad kúpaliskom
 
Pod lesom na samom okraji Bardejovských Kúpeľov sa nachádza letné kúpalisko s vodou ohrievanou na príjemných 27°C. Okrem veľkého bazénu s rozmermi 33x15 m je tu návštevníkom k dispozícii i malý detský bazén rozmerov 4x4 m. Toto prírodné kúpalisko bolo vybudované v roku1930 za čias pôsobenia doktora Mikuláša Atlasza.
 
 
4. Zastavenie: Kyslíková dráha
 
Pôvodná kyslíková dráha bola vybudovaná v roku 1974. Obnovená a znovu sprevádzkovaná bola od roku 2014. Má dĺžku 1 km a je na nej štrnásť stanovíšť, na ktorých sú relaxačné a pohybové cvičenia. V súčasnosti slúži kúpeľným hosťom a všetkým návštevníkom, ktorí si chcú zacvičiť, ale aj tým, ktorí radi trávia svoj voľný čas príjemnými prechádzkami v lesnom prostredí.
 
5. Zastavenie: Čierna Mláka
 
V krásnych lesoch nad kúpeľným jazierkom vedie celoročný lesný náučný chodník Čierna Mláka, ktorý bol verejnosti sprístupnený v roku 2008. Pozostáva z troch okruhov rôznej náročnosti. Prvý okruh JEDĽOVÝ je nenáročný s dĺžkou 1,9 km a prevýšením 100 m. Druhý okruh BUKOVÝ je mierne náročný s dĺžkou 3,7 km a prevýšením 220 m. Tretí okruh JAVOROVÝ je náročný s dĺžkou 3,9 km a prevýšením 290 m. Na začiatku je osadená informačná mapa so základnými informáciami o chodníku a zaujímavosti o samotnej lokalite, lesníctve, faune a flóre, vyhliadkach, historických pamiatkach a iných poskytuje 18 tematických zastávok. Chodník vedie okolo drevenej rozhľadne na Zborovský hrad, kamennej terasovitej vyhliadky na hlavný hrebeň Čergovského pohoria a okolo kaplnky sv. Huberta. K oddychu a rozjímaniu slúžia lavičky, k občerstveniu studničky a k posedeniu ohniská.
 
6. Zastavenie: Jazierko
 
Jazierko v Bardejovských Kúpeľoch je vyhľadávaným miestom pre príjemný relax a oddych. Plocha jazierka bola vybagrovaná, opravená bola hrádza, výpusty jazierka a schodíky. Jazierko bolo pôvodne vybudované ako zásobník vody pre potreby vodovodu Bardejovských Kúpeľov. Opravy pokračujú vyčistením a rekonštrukciou priehrady, ktorá sa nachádza v lese, 200 metrov nad samotným jazierkom. Táto priehrada má veľmi dôležitú úlohu. Slúži na zachytávanie prívalovej vlny, aby v období intenzívnych zrážok zachytila všetky nánosy hliny, piesku, kameňov a konárov a zabránila tak zaneseniu samotného jazierka.
 
7. Zastavenie: Parčík Diana, hotel Alžbeta, bývalý hotel Deák
 
V hoteli Alžbeta, bývalom hoteli Deák, bola Sisi počas svojho pobytu v Bardejovský Kúpeľoch ubytovaná. Pri tejto príležitosti bol vybudovaný bočný vchod do hotela, ktorý slúžil špeciálne pre Sisi a jej sprievod. Sisi bola disciplinovanou pacientkou, ktorá prísne dodržiavala kúpeľný režim. Na odporúčanie svojho ošetrujúceho lekára pila vodu z prameňa Lobogo (dnes je to prameň Alžbeta).
 
 
Prečo Alžbeta, prečo Sisi?
 
Alžbeta Amália Eugénia, ktorú blízki od detstva volali Sisi, sa narodila ako dcéra bavorského vojvodu Maximiliána Jozefa z rodu Wittelsbachovcov 24. decembra 1837 v Mníchove. Bola bavorskou princeznou, rakúskou cisárovnou (od r. 1854), českou a uhorskou kráľovnou (od r. 1854), manželkou rakúskeho cisára Františka Jozefa I. Zomrela 10. septembra 1898 v Ženeve na následky atentátu. V júli 1898 podnikla cestu do Švajčiarska. Podľa Wikipedie počas nej v Ženeve pri prichádzaní k prístavisku ju s jej spoločníčkou Irmou Sztárayovou prepadol taliansky anarchista Luigi Lucheni. Spáchal na ňu atentát, bodol ju trojhranným pilníkom a Alžbeta tomuto zraneniu podľahla.
 
Prečo cisárovná a prečo kráľovná?
 
Mnohí rakúski vládcovia používali titul cisár Svätej ríše rímskej nemeckého národa a tak aj Alžbeta, ako manželka Františka Jozefa, bola cisárovnou. Zároveň sa však nechala korunovať za uhorskú kráľovnú a preto sa v súvislosti s ňou používajú oba tituly. Bola súčasne cisárovnou aj kráľovnou.
 
Kráľovské kúpele a liečebný dom Alžbeta
 
Bardejovské kúpele, a.s. začali budovať značku „Kráľovské kúpele“, ako súčasť odkazu na návštevu Sisi v Bardejovských Kúpeľoch v roku 2016 po rekonštrukcii liečebného domu ALŽBETA. Kúpele ho znovu otvorili v polovici júla 2016, po rekonštrukcii v trvaní 6 mesiacov, ktorá si vyžiadala 1,95 mil. eur, vrátane interiéru. Odvtedy láka svojou romantikou a prepojenosťou na Sisi predovšetkým ženské návštevníčky, ktoré môžu bývať v jej apartmáne. Značku Sisi a jej prepojenosť na „kráľovské kúpele“ budú kúpele posilňovať aj v budúcnosti. Vidia v tom potenciál, keďže Sisi Bardejovské kúpele naozaj navštívila a strávila tu tri týždne.
 
Kráľovský apartmán Sisi
 
Kráľovský apartmán Sisi je luxusne zariadený a momentálne je to top ponuka Bardejovských kúpeľov, a.s. Má obývaciu časť, spálňu, predsienku, samostatné WC, samostatnú kúpeľňu a veľkú terasu. Vybavený je masívnym talianskym štýlovým nábytkom.
 
Muzeálny apartmán Sisi
 
Na prízemí, vedľa recepcie, je ďalší-tzv. muzeálny apartmán Sisi, vybavený masívnym štýlovým nábytkom podľa vzoru apartmánov v Hofburgu a vyzdobený fotografiami a obrazmi Sisi. Neslúži na pobyt, ale je prístupný aj verejnosti, turistom a neubytovaným klientom (vstupné je 1 eurp). Vo vitrínach sú repliky originálov - pamätníka Sisi z parku pred hotelom, veľkňazského prsteňa, skleneného pohára, z ktorého Sisi pila minerálnu vodu počas pobytu. Na recepcii si návštevníci môžu kúpiť aj rôzne suveníry a spomienkové predmety.
 
ALŽBETÍNSKY DEŇ
 
Vo vybranú augustovú nedeľu sa v Bardejovských Kúpeľoch každoročne koná spomienková slávnosť na počesť cisárovnej Sisi. Nazýva sa ALŽBETÍNSKY DEŇ a je jedným z vrcholov kultúrneho leta v Bardejovských kúpeľoch už druhé desaťročie.
(11:58, red)
 
Diskusia
Pridať komentár