Pavol Goriščák: Správy a zaujímavosti (24.10.2021)

1055x
24. Október 2021
Pavol Goriščák: Správy a zaujímavosti (24.10.2021)
Pavol Goriščák 
 
UNESCO hľadá dobrovoľníkov – expertov pre Sieť Zeme
 
„Sieť Zeme UNESCO“ (UNESCO Earth Network) je novou iniciatívou UNESCO, ktorej cieľom je vytvoriť jedinečnú sieť odborníkov - dobrovoľníkov, vrátane pôvodných obyvateľov a mládeže, ktorá pomôže s hľadaním riešení zameraných na boj proti strate biodiverzity a klimatickej zmene.
 
Cieľom je obnoviť vzťah medzi ľuďmi a prírodou prostredníctvom propagácie osvedčených postupov, znalostí a know-how, ktoré rešpektujú biodiverzitu. Podporí tiež ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva, vrátane zvykov a overených postupov pôvodného obyvateľstva komunít, ktoré sú relevantné z hľadiska ochrany a trvalej udržateľnosti biodiverzity.
 
Sledujte aktuálne správy aj na FACEBOOKU Pavol Goriščák 
 
Dobrovoľní odborníci budú poskytovať technické poradenstvo, zbierať údaje, budovať partnerstvá a poskytovať školenia v reakcii na konkrétne potreby a priority jednotlivých biosférických rezervácií UNESCO, miest svetového dedičstva, globálnych geoparkov UNESCO, ako aj prvkov nehmotného kultúrneho dedičstva. Prostredníctvom činnosti dobrovoľných odborníkov bude sieť poskytovať školenia na obnovu a zachovanie kľúčových ekosystémov v lokalitách UNESCO.
 
Kritériá účasti v Sieti Zeme - dobrovoľní experti by mali byť:
  • a) medzinárodní experti v príslušných oblastiach ako sú biológia, geológia, geografia, obnova krajiny, environmentálne manažérstvo, environmentálna politika a právo, ochrana prírody, manažment dedičstva, kultúra, spoločenské vedy, antropológia, krajinná architektúra, udržateľný turizmus;
  • b) odborníci v oblasti obnovy pôdy;
  • c) nositelia znalostí, vrátane domorodých obyvateľov a miestnych komunít, mládeže a výskumných pracovníkov z príslušných medzivládnych a medzinárodných programov a dohovorov UNESCO, ich poradných orgánov a príslušných sietí.
Prihlášku – vyplnený formulár je potrebné zaslať na adresu m.gueze@unesco.org do 29. októbra 2021 spolu so životopisom a motivačným listom a dvoma odporúčaniami.
 
 
NKÚ: Peniaze na podporu športu z rezervy vlády či premiéra boli prideľované netransparentne
 
Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) zrealizoval na Ministerstve financií a na Úrade vlády kontrolu zameranú na transparentnosť prideľovania finančných prostriedkov na rozvoj a podporu športu od roku 2018 do júna 2020. Na základe jej výsledkov národní kontrolóri konštatujú, že systém financovania športu z verejných zdrojov je na Slovensku rozdrobený, neprehľadný a bez koncepcie.
 
Proces prideľovania finančných prostriedkov na šport z rezervy vlády či predsedu vlády bol netransparentný. V prípade rezervy predsedu vlády chýbali nielen jasné pravidlá, ale aj kritériá na prideľovanie dotácií, pričom verejnosť nemala možnosť o dotácie požiadať na základe otvorených výziev.
 
 
Úrad vlády i rezort financií si vytvorili vlastné dotačné mechanizmy na podporu športových projektov. V kontrolovanom období poskytli žiadateľom cez tieto nástroje bezmála 110 mil. eur. Napríklad z rozpočtovej rezervy vlády prúdili dotácie v objeme 1,35 mil. eur, pritom len v jednom prípade boli financie poskytnuté na zákonom definovaný účel odstránenia havarijného stavu (tzv. nepredvídané výdavky).
 
Ostatných 1,15 mil. eur nesúviselo s riešením mimoriadnych situácií, nešlo o pomoc pri nepredvídaných výdavkoch a preto podľa kontrolórov došlo k porušeniu zákona o rozpočtových pravidlách.
 
Podobne ani viac ako 2 mil. eur z rezervy predsedu vlády neboli žiadateľom poskytnuté v súlade s platnými legislatívnymi pravidlami. Národná autorita v oblasti externej kontroly hodnotí proces poskytovania dotácií na rozvoj športu z rezervy premiéra ako netransparentný.
 
O podporu z tohto zdroja financií nie je totiž možné požiadať oficiálne, pretože na to neexistuje právna norma, ktorá by upravovala proces poskytovania dotácie. Rozhoduje tak samotný predseda vlády bez akýchkoľvek pravidiel a kritérií.
 
V prípade rezortu financií síce možno podať žiadosť na základe zverejnenej výzvy, rozhoduje o nej podobne ako v prípade rezervy premiéra jedna osoba, a to minister financií. Na športové projekty z kapitoly Všeobecná pokladničná správa (VPS) poskytol rezort obciam v kontrolovanom období takmer 772-tisíc eur.
 
NKÚ odporúča parlamentnému výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, aby v spolupráci s rezortom školstva vyhodnotil a následne aktualizoval stratégiu rozvoja športu. Jej súčasťou by malo byť aj stransparentnenie financovania športu, k čomu by mali napomôcť jasné a jednotné pravidlá, podľa ktorých sa budú poskytovať peniaze na športové projekty zo štátneho rozpočtu prostredníctvom jedného zodpovedného ministerstva.
 
 
Zároveň by mal byť vytvorený informačný systém, ktorý poskytne ucelené informácie o využívaní verejných financií zo strany športovcov, športových zväzov, ale aj prevádzkovateľov športovej infraštruktúry. Tieto opatrenia by prispeli k zvýšeniu transparentnosti v systéme financovania športu a tiež by sa vytvorili nové možnosti verejnej kontroly všetkých strán zúčastňujúcich sa na projektoch podpory a rozvoja športu.
 
Schválili Dohovor o prístupe k bezpečnosti na športových podujatiach
 
Cieľom dohovoru je zaistiť "bezpečné a prívetivé prostredie počas futbalových zápasov a iných športových podujatí." Členské štáty Rady Európy sa na základe dohovoru zaviazali prijať integrovaný, multiinštitucionálny a vyvážený prístup k ochrane, bezpečnosti a poskytovaniu služieb.
 
Zaviazali sa tiež, že zabezpečia, aby si všetky verejné a súkromné subjekty a ďalšie zúčastnené strany uvedomili, že k zaisťovaniu ochrany, bezpečnosti a poskytovaniu služieb nie je možné pristupovať izolovane a že tieto elementy sa môžu priamo ovplyvňovať.
 
Dohovor Rady Európy o integrovanom prístupe k ochrane, bezpečnosti a poskytovaniu služieb na futbalových zápasoch a iných športových podujatiach schválil parlament v utorok.
 
Organizátori podujatí majú podľa dohovoru po konzultácii so všetkými partnerskými subjektmi zaistiť bezpečné prostredie pre všetkých účastníkov a divákov. Štáty majú podľa dohovoru zabezpečiť, aby boli všetky prevádzkové poriadky na štadiónoch zrozumiteľné a aby boli základom pre účinnú spoluprácu s políciou, rýchlou záchrannou službou.
 
Dohovor zároveň hovorí o ochrane, bezpečnosti a poskytovaní služieb na verejných miestach, plánovaní nepredvídateľných a krízových situácií, zapojení fanúšikov a miestnych komunít, policajných stratégiách a postupoch, ako aj o prevencii a postihovaní protiprávneho správania.
 
Návrh novely zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskych pozemkov
 
Bezprostredným podnetom pre túto iniciatívu bol postup maďarskej vlády, ktorá založila štátny kapitálový fond, ktorý mal byť používaný výlučne na nákup poľnohospodárskej pôdy v susedných štátoch. Po diplomatickom tlaku zo strany Slovenska síce maďarská vláda zo svojho zámeru ustúpila, ale otázka ochrany pôdy zostala naďalej aktuálna.
 
 
MPRV SR chce predísť riziku, že v SR sa nadobúdateľmi poľnohospodárskych pozemkov budú stávať bez akejkoľvek kontroly iné štáty. Rovnako je nevyhnutné zabrániť tomu, aby v SR nadobúdali vlastníctvo pozemkov osoby, ktoré na tento účel dostali finančnú podporu v rozpore so záväznými pravidlami spoločného trhu EÚ.
 
Preto MPRV SR navrhlo zaviesť v takýchto prípadoch dva regulačné nástroje, a to zavedenie predkupného práva štátu a vybraných subjektov verejného sektora a druhým je priamy zákaz nadobudnutia poľnohospodárskeho pozemku členským štátom a subjektmi z takého členského štátu, v ktorom sa nakupovanie pôdy financuje z verejných zdrojov v rozpore so Zmluvou o fungovaní EÚ.
 
Navrhuje tiež zaviesť povinné zverejňovanie všetkých ponúk na prevod poľnohospodárskych pozemkov a prejavovania záujmov o tieto pozemky s cieľom dosiahnutia maximálnej transparentnosti, verejnosti a rovnosti šancí na trhu s poľnohospodárskymi pozemkami.
 
Umožní tak prehľad o disponibilnej pôde, o cenách požadovaných vlastníkmi pôdy a o záujme o tieto pozemky. Toto zverejňovanie umožní zároveň aktívne uplatňovanie predkupného práva štátu a vybraných subjektov verejného sektora.
(8:50, P. Goriščák, unesco.sk, mpsr.sk, nku.gov, NRSR)
Diskusia
Pridať komentár