Blížia sa Dušičky. Pozrite si, ako budú otvorené cintoríny v Košiciach

617x
25. Október 2021
Košické cintoríny budú otvorené dlhšie

Na Verejnom cintoríne budú otváracie hodiny predlžené. Verejný cintorín v Košiciach Foto: FB/Verejný cintorín Košice
 
Opäť sa blížia Dušičky – Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých a cintoríny sa zaplnia ľuďmi, ktorí si prídu uctiť pamiatku svojich zosnulých príbuzných. Minulý rok vláda pred Dušičkami zaviedla zákaz vychádzania a po ňom nasledovalo celoplošné testovanie. Teraz sa protipandemické opatrenia na sviatky sprísňovať nebudú.
 
 
Ministerstvo zdravotníctva však zverejnilo rady Konzília odborníkov ku Sviatku všetkých svätých a Pamiatke zosnulých.
 
 
Len v nevyhnutných prípadoch
 
Konzílium odborníkov odporúča Slovákom, aby si počas predĺženého víkendu našli čas na pobyt v prírode a zostávali iba v kruhu najbližšej rodiny. Do čierneho a bordového okresu odborníci radia cestovať len v nevyhnutných prípadoch.
 
„V prípade, že cestovať musíte, preferujte individuálnu dopravu a dodržiavajte základné preventívne opatrenia – noste rúško alebo respirátor, zachovajte si odstup od ľudí mimo vašich blízkych a dodržujte hygienu rúk,“ radí rezort zdravotníctva na svojej webovej stránke.
 
Stretnutia so širšou rodinou a s priateľmi radia odložiť na obdobie s priaznivejšou epidemiologickou situáciou. Zvlášť rizikové sú stretnutia s osobami, ktorým hrozí ťažký priebeh ochorenia COVID-19, a to najmä ak nie sú zaočkované.
 
Odborníci tiež odporúčajú vyhýbať sa miestam s vysokou koncentráciou ľudí. Nákupným centrám, prostriedkom hromadnej dopravy, hromadným podujatiam a stretnutiam vrátane návštevy hrobov počas soboty a nedele, kde sa z dôvodu očakávaného náporu zvyšuje riziko nakazenia.
 
Cintoríny ostanú otvorené dlhšie
 
Ako však budú počas dušičkového obdobia otvorené košické cintoríny?
 
Ako informovala Správa mestskej zelene v Košiciach (SmsZ), Verejný cintorín na Rastislavovej ulici a Urnový háj v areáli Krematória budú do piatka (29. 10.) otvorené štandardne od 7.00 do 20.00 hod. Počas dušičkového obdobia od 30. 10. do 1. 11. budú otváracie hodiny oboch areálov predlžené až do 22.00 hod.
 
Správa mestskej zelene zároveň prosí všetkých návštevníkov, aby počas návštevy pietnych miest dodržiavali aktuálne platné nariadenia na zamedzenie šírenia koronavírusu v okresoch Košice I-IV v záujme ochrany vlastného zdravia.
 
Ďalším pietnym miestom v Košiciach je Južný cintorín. Aj ten bude mať počas Dušičiek upravený prevádzkový režim.
 
Počas Dušičiek bude aj na Južnom cintoríne platiť upravený prevádzkový režim. Ten bude od 30.10. do 2.11. otvorený od 7.00 do 22.00 hod.
 
„Počas celých Dušičiek prosíme verejnosť o vzájomnú ohľaduplnosť a o dodržiavanie platných protipandemických opatrení, v súlade s Nariadením Vlády SR,“ vyzýva verejnosť správca cintorína na svojej webovej stránke.
(8:11, red)
Diskusia
Pridať komentár