Bardejovčania zahlasovali za najväčší hyzdič mesta Bardejov, vyhral polyfunkčný objekt XAWAX

6565x
25. Október 2021
Vyhodnotenie programu Čistý Bardejov 2021
Plynulosť jeho výstavby narušila svetová finančná kríza vzniknutá v roku 2008 
 
Vo štvrtok, 21. októbra 2021 bolo ukončené elektronické hlasovanie o najväčší hyzdič mesta za rok 2021. Cenu Bodliak mesta spomedzi 12 „kandidátov“ navrhnutých občanmi získava mohutná a stále nedokončená stavba polyfunkčného objektu XAWAX, v ktorom doposiaľ sídli iba hlavná pošta.
 
Objekt začal stavať jeho majiteľ ešte v 1. dekáde 21. storočia. Plynulosť jeho výstavby narušila svetová finančná kríza vzniknutá v roku 2008. Odvtedy jeho výstavba pokračovala len sporadicky a súčasný stav objektu sa nemení už niekoľko rokov. Budúcnosť tejto kontroverznej stavby sa javí otázna, no výsledok hlasovania obyvateľov mesta vyjadruje ich značnú nespokojnosť s týmto dlhodobým hyzdičom mesta.
 
O výsledku tejto reštrikčnej súťaže, ktorá je jednou z nadstavieb programu Čistý Bardejov, bude písomne upovedomený jej majiteľ a komunitnou nadáciou požiadaný o riešenie problému.
 
Dva z troch najväčších hyzdičov mesta sú novostavbami 
 
Na druhom mieste skončil objekt bývalého Liečebného domu Dukla v Bardejovských Kúpeľoch, vlastníkom ktorého je rovnomenná akciová spoločnosť. Tretiu priečku získala Prístavba ku Kláštoru Františkánov, projektové dielo občianskeho združenia Náš Bardejov a Mesta Bardejov. Spoluzodpovední: vlastník objektu – Rehoľa menších bratov – Františkánov a Pamiatkový úrad v Prešove.
 
Výsledky ankety odkrývajú smutnú skutočnosť, že dva z troch najväčších hyzdičov mesta sú novostavbami! Jedna z nich dokonca v pamiatkovej rezervácii mesta zapísaného v Zozname UNESCO. Kompetentnosť príslušného stavebného i pamiatkového úradu v týchto prípadoch odkryla evidentné „trhliny“ pred verejnosťou.
 
Z interných dôvodov nadácie je v tomto roku vyhodnocovaný program Čistý Bardejov v dvoch etapách. V druhej etape, najskôr v mesiaci november, vyhodnotíme aj motivačnú časť programu – súťaž O najkrajšie okolie, kde oceníme majiteľov objektov s najkrajšími okoliami svojich rodinných domov, bytových domov a organizácií.
 
Program Čistý Bardejov je realizovaný komunitnou nadáciou už od roku 2005 v rámci Strategického plánu ekonomicko – sociálneho rozvoja mesta. Jej partnerom v programe je mestská samospráva.
(09:08, J. Jarina)
 
Diskusia
Pridať komentár