VIDEO | Prezidentka SR venovala Prešovskej univerzite ekologický dar

1120x
25. Október 2021
Unikátny úľ zo Slovinska
Pozrite si videoreportáž 
 
Výučba včelárstva na Prešovskej univerzite bude opäť o niečo atraktívnejšia. Do včelnice im totiž pribudol tradičný slovinský úľ, ktorý študentom venovala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová.
 
„Tento dnešný dar a táto udalosť je osobitá v tom, že sa až tak priamo netýka vzdelávania a vedeckého výskumu, ale týka sa tretej misii univerzít, ktorou je aj tá naša včelnica. Tou sa jednak hlásime k našej stratégii zelenej univerzity, ktorú sme proklamovali tesne pred COVID-om, niekedy predvlani,“ uviedol rektor Prešovskej univerzity Peter Kónya.
 
Udržateľný koncept tak má svoje pokračovanie na aj východe krajiny. Prezidentka tento úľ dostala tiež darom, a to od Veľvyslanectva Slovinskej republiky.
 
„Úľ kopíruje vzhľad tradičných dvier na slovinskom úli. Tento darovaný úľ je síce nový, ale je robený podľa tradičnej predlohy, ktorú máme aj v múzeu,“ vysvetlil veľvyslanec Slovinskej republiky v Bratislave Gregor Kozovinc.
 
 
 
„Pani prezidentka a samotná kancelária presadzuje otvorenú zelenú politiku. Viete, že téma životného prostredia a riešenie klimatickej krízy je jej veľmi blízka, a preto aj v rámci projektu Zelená kancelária podporujeme ochranu biodiverzity, návrat včiel do miest a sídelných prostredí. Takto pomáhame udržateľnosti a produkcii a popri tom vytvárame jedinečný darček pre partnerov prezidentky,“ priblížil poradca prezidentky SR pre životné prostredie, energetiku, zmenu klímy a podnikateľské prostredie Norbert Kurilla.
 
V univerzitnej včelnici sa nachádzajú úľové zostavy s prístupom pre včely zboku, slovinský úľ má tento prístup zozadu.
 
„Ja osobne som s takým úľom nikdy nepracoval, čiže bude to výzva i taký nový obzor, ktorý sa otvára aj pre študentov, aby si vedeli porovnať rôzne technológie včelárenia,“ uzavrel univerzitný včelmajster Stanislav Kowalski.
 
V minulom semestri sa na predmet včelárstvo prihlásilo 20 študentov, aktuálne oň prejavilo záujem 17 študentov. Ako výberový predmet si ho môžu navoliť študenti z rôznych študijných odborov.
(14:15, red, foto: M. Mravec)
 
Diskusia
Pridať komentár