Košická župa kúpi Sobranecké kúpele

702x
25. Október 2021
KSK po Turzovských kúpeľoch kupuje aj tie v Sobranciach

Župa zaplatí za areál takmer 770-tisíc eur. Foto: FB/Rasťo Trnka
 
Košický samosprávny kraj (KSK) chce zachrániť ďalší chátrajúci areál. Po Turzovských kúpeľoch kupuje aj tie v Sobranciach. Takmer jednohlasne o tom v pondelok (25. 10.) rozhodli v poslanci Zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja.
 
Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.
 
Za kúpu hlasovalo 51 z 52 prítomných poslancov, jeden sa zdržal. Viacerí poslanci označili investíciu za novú nádej nielen pre okres Sobrance, ale celý Zemplín.
 
Župa zaplatí za areál 769-tisíc eur z peňazí, ktoré vyčlenil z rozpočtu na rok 2021.
 
 
Šanca rozhýbať Zemplín
 
Po Turzovských kúpeľoch v Gelnickom okrese sú Sobranecké kúpele už druhým chátrajúcim areálom, ktoré nadobúda kraj do svojho majetku.
 
„Po dnešku sme o krok bližšie k tomu, aby sa do areálu bývalých Sobraneckých kúpeľov vrátil život. Ďakujem krajským poslancom, že vnímajú dôležitosť tejto investície a podporili zámer, ktorý má šancu rozhýbať na Zemplíne pracovný trh, podnikateľské prostredie aj turistický ruch. Tento model sme odkukali zo zahraničia, kde samosprávy štandardne revitalizujú zabudnuté a chátrajúce areály, aby s pomocou súkromných investorov opätovne slúžili verejnosti,“ povedal po zasadnutí predseda KSK Rastislav Trnka.
 

Po Turzovských kúpeľoch kupuje župa aj tie v Sobranciach. Foto: FB/Rasťo Trnka
 
Vyhlásia súťaž
 
Projekt v Sobranciach bude mať nebiznisovú časť, o ktorú sa postará župa a biznisovú časť, ktorú zveria súkromnému investorovi. V najbližšom čase vyhlási kraj obchodnú súťaž, aby určil charakter a rozsah služieb, ideálnych pre budúci zámer v areáli kúpeľoch.
 
„Nasledovať bude architektonická súťaž ktorá priblíži vizuál kúpeľného areálu. V ďalšom kroku pripravíme projektové zámery na financovanie nebiznisovej časti z eurofondov. Po tejto príprave budeme hľadať súkromného investora, ktorý sa ujme financovania a prevádzky kúpeľov. Predpokladám, že tento proces potrvá dva až päť rokov,“ dodal župan Trnka.
 
Nové pracovné miesta
 
Podľa predpokladu by mohla investícia v bývalých Sobraneckých kúpeľoch priniesť do regiónu 80 až 120 pracovných miest. Zámer ráta aj s využitím potenciálu okolitých turisticky atraktívnych lokalít ako Morské oko, Vihorlat, Zemplínska šírava, Beňatina, oblasti Tibava a Orechová či Remetské Hámre.
(16:45, red, KSK)
Diskusia
Pridať komentár