Košice sa dočkali. Majú diaľnicu do Bratislavy

5279x
26. Október 2021

Košice s Bratislavou prepojila maďarská diaľničná spoločnosť


Dokončený úsek bude možné využiť aj bez zakúpenia maďarskej diaľničnej známky do konca tohto roka. Foto: Mesto Košice

Košice majú od utorka (26. 10.) kompletné diaľničné prepojenie s Bratislavou. Dlhoročný sen mnohých východniarov sa podarilo splniť maďarskej obdobe našej Národnej diaľničnej spoločnosti - Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Ako informovalo mesto Košice na svojej webovej stránke, v utorok predpoludním po vyše 3,5 roku výstavby maďarská diaľničná spoločnosť oficiálne spustila nový 57-kilometrový úsek diaľnice M30 medzi Miškolcom a Tornyosnémeti.
 
Dokončený úsek sa od hraničného prechodu v Milhosti plynule napája na našu rýchlocestu R4 až do košickej mestskej časti Šebastovce.
 
 
Na otvorení nechýbal ani Polaček
 
Slávnostného otvorenia novej diaľnice sa spolu s predstaviteľmi maďarskej vlády na čele s premiérom Viktorom Orbánom (Fidesz) zúčastnil aj košický primátor Jaroslav Polaček.
 
„Som veľmi rád, že s pomocou maďarskej vlády sa podarilo splniť to, čo sľubovali viacerí bývalí slovenskí premiéri na čele s Róbertom Ficom. Nemáme síce rok 2010 ako to bolo v pôvodných plánoch našich politikov, no ďakujem našim južným susedom, že sa im podarilo Košice s Bratislavou prepojiť diaľnicou cez Miškolc. Mnohým východniarom sa takto výrazne skráti cesta do nášho hlavného mesta a nebudú musieť stáť v dlhých kolónach okolo Ružomberka alebo pod Strečnom,“ povedal primátor.
 

Košický primátor očakáva aj skorý začiatok výstavby juhovýchodného obchvatu Košíc. Foto: Mesto Košice
 
Pribudne aj ďalší obchvat?
 
Polaček zároveň uviedol, že očakáva aj skorý začiatok výstavby juhovýchodného obchvatu Košíc. Už onedlho by sa malo začať aj s nadväzujúcou výstavbou ďalšieho úseku rýchlocesty R2.
 
Pôjde o jednu z častí juhovýchodného obchvatu Košíc od Hanisky, resp. Šebastoviec do Košických Olšian, na ktorú je určených 165 miliónov eúr z eurofondov. Po jej dobudovaní v roku 2025 už budú môcť motoristi využiť diaľnicu D1 Bidovce – Budimír a ďalej až k Ružomberku, kde sa v tom čase má stavať posledný chýbajúci úsek tejto najdôležitejšej dopravnej tepny na Slovensku od Bratislavy do Košíc.
 
„Verím, že najneskôr za štyri roky sa výrazne odľahčí aj doprava v celom meste, keďže tisíce tranzitujúcich osobných a nákladných áut sa po dostavbe tohto úseku úplne vyhnú Košiciam. Takisto sa zvýši rýchlosť a bezpečnosť premávky a dúfame, že aj nehodovosť najmä pri Moste VSS, kde aj drobné ťuknutie dokáže negatívne ovplyvniť dopravu v celých Košiciach,“ dodal Polaček.
(12:05, red, Mesto Košice)
Diskusia
Pridať komentár