Petíciu za svidnícku nemocnicu prišli odovzdať osobne na ministerstvo zdravotníctva

1336x
27. Október 2021
Z východu na západ
 
 
V utorok 26. októbra 2021 odovzdala osobne primátorka mesta Svidník Marcela Ivančová spolu so zástupcami petičného výboru petíciu, na ktorej bolo 19 473 podpisov za svidnícku nemocnicu, priamo na Ministerstve zdravotníctva.
 
„Spolu s členmi petičného výboru, mojim zástupcom Michalom Goriščákom, zástupkyňou obcí okresu Svidník Ivanou Ivančovou, prednostom MsÚ Giraltovce Pavlom Tchurikom a starostom za stropkovský okres Jozefom Kačmárom sme dnes odovzdali takmer 20 tisíc našich podpisov. V najbližších hodinách bude v parlamente prerokúvaný bod - Návrh optimalizácie siete nemocníc, budeme sledovať priebeh rozpravy a najmä výsledok hlasovania - zákon je v prvom čítaní. Sme presvedčení, že argumenty všetkých regiónov musia byť vypočuté. Súčasný návrh reformy oslabuje regióny, spôsobí ďalšie vyľudňovanie, najmä odchod lekárov a zdravotníckeho personálu. Všetci si musia uvedomiť, ak budú slabé regióny, bude slabý štát. Navyše v spádových okresoch našej nemocnice nebude zabezpečená akútna zdravotná starostlivosť. Ďakujeme za každý jeden podpis pod petíciu, táto podpora verejnosti je pre nás veľmi dôležité,“ uviedla primátorka mesta Svidník Marcela Ivančová.
 
Zachovanie nemocnice vo Svidníku ako regionálnej spolu so zachovaním súdu a dobudovaním rýchlostnej cesty R4 je pre Svidníčanov a región veľmi dôležité. Vyhlásenie petície za svidnícku nemocnicu bol jedným z viacerých krokov, ktoré plynule na seba nadväzovali.
 
 
 
Postupné kroky
 
Prijaté uznesenie v mestskom poslaneckom zbore, rokovanie s predsedníčkou a členmi Výboru NR SR pre zdravotníctvo, primátorka Marcela Ivančová: „Apelovala som na predsedu najsilnejšej koaličnej strany Igora Matoviča, odovzdala 20 argumentov za svidnícku nemocnicu priamo do rúk premiérovi SR Eduardovi Hegerovi a neustále sa snažím o stretnutie s Ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským. Zorganizovali sme verejné vyhlásenie starostov a primátorov troch okresov – Svidník, Stropkov a Medzilaborce, to všetko predchádzalo spusteniu petičnej akcie".
 
Na začiatku októbra sa primátorka Svidníka stretla aj s predsedom parlamentu NR SR Borisom Kollárom na pôde svidníckej nemocnice spolu s riaditeľom Slavkom Rodákom. Spolu argumentovali a predložili objektívne fakty predsedovi parlamentu za zachovanie nemocnice ako regionálnej.
 
Spustenie petície za svidnícku nemocnicu bolo 17. septembra a boli do nej zapojené inštitúcie, prevádzky a celé obce v okresoch Svidník, Stropkov a Medzilaborce. Petícia za ponechanie svidníckej nemocnice ako nemocnice regionálneho typu má 19 473 podpisov občanov, ktorí nesúhlasia s pripravovaným návrhom Optimalizácie siete nemocníc. V petícii sú aj tí občania, ktorí podporili petíciu elektronicky, ide o 2 977 podpisov.
(10:08, svidnik.sk)
 
Diskusia
Pridať komentár