VIDEO | Do Zborova sa vrátili vzácne stromy

1154x
27. Október 2021
Špeciálny hybrid z medzivojnového obdobia
Pozrite si videoreportáž 
 
Slávna Rákociho aleja v Zborove dostáva novú tvár. Projekt obnovy historického stromoradia úspešne pokračuje aj v týchto jesenných dňoch, v obci našlo domov viac ako 20 kusov vzácnej lipy.
 
„Trošku sme museli zalternovať tú trasu, pretože v jej časti sú už blízko postavené rodinné domy. Je to vhodná spojnica na tej Lesnej ulici pri Obecnom úrade, kde je priestor na to, aby sme tie lipky znovu vysadili,“ uviedol starosta obce Zborov Ján Šurkala.
 
„Zborov je náš taký dlhoročný grantista, už v minulosti získali grant na to, aby mohli namnožiť veľmi zvláštny a špecifický poddruh lipy, ktorá sa nazýva Rákociho lipa. My sa z tohto veľmi tešíme, pretože to, čo sa im pred pár rokmi aj s našou finančnou pomocou podarilo zaškôlkovať a namnožiť, tak dnes sa to už dá vysádzať,“ priblížil programový manažér Milan Hronec z Nadácie Ekopolis.
 
V ústrety budúcnosti so zachovaním histórie 
 
Niekdajšiu aleju vážne poškodili boje I. svetovej vojny i následný nezáujem ľudí o jej obnovu. Posledná lipa bola zoťatá začiatkom 90. rokov. Ešte v medzivojnovom období však v Zborove našli zvláštnu lipu – špeciálneho trojkríženca lipy malolistej, veľkolistej a striebristej, ktorú maďarskí botanici pomenovali Lipa Rákociho.
 
„Pred vyťatím tých posledných líp v pôvodnej aleji bolo zopár kúskov poslaných do Zvolena do Arboréta Borová hora, ktoré sú tam doteraz, čiže štepy sme vzali odtiaľ. Ďalší bočný a zaujímavý príbeh je, že aj tu v Zborove sa objavila asi 250 rokov stará lipa, ktorá je zasadená na dvore rodinného domu nášho pána bývalého starostu Šarišského. Tam je druhá historická lipa, takže tu máme takého živého svedka dejín,“ objasnil starosta obce Zborov.
 
Na projekte výsadby unikátneho hybridu pracujú v Zborove už od roku 2012, obec má ambíciu dostať sa k pôvodnej sto lipovej aleji.
(13:18, red)
Diskusia
Pridať komentár