M. Šarmír o situácii v bardejovskom futbale

1967x
28. Október 2021
Cieľom je záchrana
 
Marián Šarmír je odchovancom seneckého futbalu. Za Senec hrával 1. SNFL. V 25 rokoch musel, pre zdravotné problémy, s aktívnym futbalom skončiť a začal sa venovať trénerskej práci.
 
Začínal s deťmi a postupne sa prepracoval do trnavského Spartaka, kde trénoval rôzne mládežnícke kategórie. Odvádzal tam výbornú prácu (3x majster Slovenska). Jeho silnou stránkou bol výborný skauting hráčov. Do Spartaka priviedol obrovské množstvo chlapcov z okolitých dedín a miest. Presunul sa do Juniorky Spartaka a i tam odvádzal veľmi dobrú prácu. Pri juniorke pôsobil 1,5 roka. Podarilo sa mu dostať rad hráčov do A teamu.
 
V roku 2017 prijal ponuku zo Serede. S tou postúpil v priebehu roka do najvyššej Slovenskej súťaže. Tam absolvoval aj svoju trénerskú premiéru na prvoligovej lavičke. Následne sa vrátil do Trnavy. Najskôr pôsobil ako agent a neskôr ako tréner A-mužstva.
 
Pri áčku však vydržal len krátko a od leta 2021 je trénerom druholigového Partizána Bardejov. Trénera Mariána Šarmíra sme sa opýtali na dôvody jeho príchodu na východ Slovenska i na jeho názor na doterajšie účinkovanie Partizána v druhej lige.
 
Čo Vás priviedlo do Bardejova?
 
„Stretnutie s pánom Sorokom, osobne v Bratislave. Predstavil mi svoje plány a ciele. To ma oslovilo. Vedel som, že idem do veľkého neznáma. Rovnako som vedel, že to bude diametrálne iné ako v Trnave. Vedel som, že budem bez rodiny, ale mám rad výzvy a preto som prijal ponuku prísť do Bardejova.“
 
V Bardejove ste našli takmer prázdnu kabínu. Bolo v nej len pár hráčov a vy ste museli mužstvo doplniť. Dôveru ste dali predovšetkým mladým hráčom, ktorí toho v minulom ligovom ročníku veľa nenahrali, resp. sa zotavovali po zranení. Ako ste spokojný s ich účinkovaním v doterajších zápasoch a kto je, podľa Vás, lídrom mužstva na ihrisku, kto je najväčšou autoritou v šatni?
 
„To, že kabína bola skoro prázdna je pravda, keď som to zbadal mal som chuť to zabaliť, ale dal som slovo pánovi Sorokovi a neostávalo mi nič iné ako vysúkať rukávy a začať hneď s doplnením kádra. Na doplnenie kádra bolo enormne málo času. Síce tu bolo na skúške 56 hráčov, ale chýbala potrebná kvalita. Takisto vás limituje určitý badget na hráčov, plus ponuka hráčov do Partizána bola nie dostačujúca.
 
Na základe tohto sme dopĺňali mužstvo postupne. Áno viem urobili sa chyby, ale kto ich nerobí? Sme si toho vedomí. Vieme, že je tu málo odchovancov, ale boli v ponuke? Neboli. Viem, že nemáme skúsených borcov v kabíne. Je to vidieť aj na ihrisku, aj v šatni. Chýba líder, chýbajú borci, ktorí by vedeli mladších hráčov usmerniť. Vieme, že sa trápime v útočnej fáze, pracujeme každý deň na zlepšení hry, ale vieme, že je to aj individuálnou kvalitou, ktorá tu absentuje.“
 
Videoreportáž z posledného domáceho zápasu 
 
Ako sa Vám spolupracuje s Mariánom Kurtym?
 
„Ja si myslím že spolupráca je úplne v poriadku. Majo je dobrý človek, je pracovitý. Tam je to úplne v poriadku.“
 
Po pohárovom zápase v Lipanoch mužstvo opustili Lukáč a Santos. Následne prišli zranenia a Bardejovčania ostali, na určitý čas, bez útočníkov. S odstupom času považujete toto rozhodnutie za správne?
 
„Každé rozhodnutie trénera má svoje opodstatnenie. Za tým si stojím a viac by som to nechcel rozpitvávať.“
 
Lukáč i Santos sa po skončení jesennej časti vrátia do Bardejova. Rátate s nimi v jarnej časti?
 
„Áno, obidvaja sa zapoja do zimnej prípravy.“
 
 
Tréneri i hráči majú stále dôveru prezidenta futbalového klubu Stanislav Soroku. Aké sú Vaše vzťahy s vedením klubu?
 
„Čisto profesionálne. Vážime si dôveru, ktorú momentálne máme i napriek zlým výsledkom v lige. Myslím si a to je môj názor, že zmena trénera by momentálne v ničom nepomohla. My sa musíme hlavne sústrediť, aby kostra mužstva ostala pokope, aby sme správne vytypovali hráčov, ktorí budú pre mužstvo platní. Urobiť kvalitné príchody do mužstva v zime, kvalitnú zimnú prípravu. Verím, že to bude diametrálne iné ako doteraz.
 
Sústredíme sa na slovenských hráčov, ale dobre vieme, že poniektorý nemajú sebareflexiu v pýtaní si peňazí. Preto dostavajú šancu na slovenských trávnikoch cudzinci. Ja osobne som za to, aby sme išli slovenskou cestou. Ideálne s nejakými odchovancami, ale verte mi, nie je to jednoduché. Je za tým veľmi veľa faktorov, ktoré ja v konečnom dôsledku neovplyvním. Poniektorých odchovancov sme oslovili, ale už nemajú záujem hrať futbal na profesionálnej úrovni. Radšej budú hrať nižšiu súťaž a chodiť popritom aj do práce. Tomu sa pri momentálnej situácii vo svete ani nečudujem, Chcú mať existenčnú istotu.“
 
Onedlho sa začne zimná príprava a rovnako prestupové obdobie. V kádri dôjde (pravdepodobne) k zmenám. Na ktorých postoch potrebujete mužstvo doplniť? Máte už vo výhľade prípadných adeptov na dres Partizána?
 
„Vytypovaní hráči niektorí sú, ale to je len začiatok. Všetko bude závisieť od veľmi veľa ďalších faktorov. Určite chceme do mužstva skúsenosť, určite chceme kvalitu do ofenzívy a určite aspoň 2-3 odchovancov. Ak sa nám to podarí budem spokojný.“
 
Aké sú Vaše ciele do odvetnej (jarnej) časti druhej futbalovej ligy?
 
„Jednoznačne záchrana pre Partizán Bardejov.“
(13:41, P. Cingel) 
Štefan
29.10.2021 08:07
Reakcia
Libor - kto vyhrá s dedinou ako Sereď 2ligu, tak nemôže byť slabý tréner, plus výsledky v Mladezi v Trnave. To je zrejme zakomplexovanost s vašej strany, pravdepodobne vás tréner vyhodil, alebo vášho syna.
Štefan
29.10.2021 08:04
Reakcia
Libor - absolútne úbohé
Aladar Hudak
29.10.2021 05:19
Prosba
Pán je evidentne znalec a držiteľ trénerskej licencie minimálne euro pro. Pravdepodobne niekto z hráčov alebo kamarát, pre chlast vykopnutého, Zemka. Štylizácia a gramatika poukazujú tak na blbého piataka. Znalosti o futbale na krčmového povaľača. Ale poďme sa poučiť. Vymenujte aspoň troch hráčov v kádri, ktorí majú na druhú ligu. Mňa napadá len jedno meno Ján Čikoš - Pavličko. A ešte jedna drobnosť. Pokojne vyberte zo svojho účtu 100 000 eur , alebo radšej 150 000 a príďte vymeniť pána prezidenta.
Libor
29.10.2021 00:33
Prosba
Zdravím Vás prosím o zobudenie sa už konečne nie je možné aby Bardejov držal tohto trénera toto je tak slabý tréner na Slovensku ani si nezaslúži oslovenie tréner pán prezident je tak veľký amatér že toto nevidí vedenie sa nerozpráva s hráčmi aký majú názor na trénera tak dobrých hráčov ako má Bardejov s touto kvalitou v pohode v strede tabuľky vy fakt nevidíte prácu tohto trénera ste na smiech celej futbalovej verejnosti ten prezident je vážne slepý on nevidí s takouto taktikou Bardejov nedosiahne nič a skončí tak ako prezident keď kandidoval za primátora prehrou a vypadnutím !!!!!! Ľúto mi je jednej veci hracou že musia hrať pod týmto trénerom on nevie ani komunikovať s hráčmi všetci ho majú plne zuby prezident mu dá 16000 mesačne na výplaty a on dosiahne 8 bodov najhoršie predvedenu hru v lige asi zase dobre obamalutil prezidenta jeho skvelým slovníkom a zabezpečil si v júni dobrú zmluvu nechápem načo ľudia ako je prezident sa montujú do futbalu keď tomu nerozumejú radšej nech tie peniaze daruje do detského domova na dobrú vec a nie na tuto tragédiu jednoznačne sa do futbalu vôbec nerozumie čo bolo vidieť zo strany prezidenta aj minuly rok absolútne nemá ani milimeter pojem o futbale
Pridať komentár