Bardejov hostí maliarskych umelcov

16x
29. Júl 2015

Prebieha Bardejovská paleta 2015

Maliarsky plener 2015 ahojbardejov.sk (6).JPG

 Umelcov možno strenúť počas celého týždňa

 

V Bardejove v týchto dňoch prebieha už druhý ročník Maliarskeho plenéru. Podujatie odštartovalo v pondelok 27.7. a potrvá až do konca týždňa.  Priamo v uliciach, hlavne na Radničnom námestí, v Promenádnom parku či v parku za bazilikou pracujú deviati umelci z celej Európy. Slováci Marta Augustinská, Július Ciglán, Andrea Mirjanská, Ján Šoltés, Poľka Anna Munia, z Česka zavítali Ludmila Djakončuk a Peter Lubomír Stícha, z Ruska Anna Andreevskih a zo Slovinska do Bardejova prišla Suzana Švent.

V utorok sa v Obradnej sieni MsÚ zišli maliari na slávnostnom privítaní. Ubytovaní sú v Poľsko-slovenskom dome. Okrem maľovania spoznávajú mesto, navštevujú viaceré zaujímavé miesta.  Patronát nad celým podujatím, nazývaným aj Bardejovská paleta 2015, prebrala Edita Šoltýsová z oddelenia kultúry.  Tá dohliada nad bezproblémovým priebehom.

Garantom plenéru je Martin Novysedlák, ktorý pre portál ahojbardejov.sk prezradil: „Maliari sa v Bardejove prezentujú svojou tvorbou, majú na to sedem dní. Pracujú s akrylom, olejom alebo akvarelom. Každý vytvára dva kusy. Téma je voľná, no ide hlavne o architektúru. Oproti minulému ročníku sú tu noví umelci.“

 

http://ahoj.tv/kalendar/mesiac/07/2015/ 

Všetky podujatia pod jednou strechou

 

V nedeľu 2.8. sa v priestoroch výstavnej siene oddelenia kultúry uskutoční slávnostná vernisáž. Autori sa zaviazali, že minimálne jeden obraz darujú samotnému mestu.  

Od ďalšieho týždňa maliarov vystriedajú šiesti sochári, ktorí sa predstavia na sochárskom sympóziu. Výsledkom budú diela, ktoré budú umiestené na kruhových križovatkách. Pôjde o dva nové objazdy, Pri bocianoch a Na bráne. Na prvej spomínanej križovatke pribudne socha bociana, na druhej bude hodinová veža, ktorá v minulosti skrášľovala hradobné opevnenie.  Sochy budú pevne ukotvené v betónovom základe. Minulý rok umelci vytvorili tri diela – Dobrá úroda na križovatke Pod Vinbargom, Fragmenty na križovatke pri amfiteátri a Európa v smere k tržnici a k parku Európy.

(13:40, red)

742
Diskusia
Pridať komentár