Tréner Marián Kurty o prebiehajúcej sezóne pri A mužstve Partizána Bardejov

2126x
29. Október 2021
Hral aj so Škrtelom, Halenárom či Šebom
Marián Kurty. Foto: ahoj.tv 
 
Marián Kurty je jedným z mála Slovenských futbalistov, ktorý sa môže pochváliť medailou z vrcholového podujatia. Jeho futbalová kariéra sa začala doma v Bardejovskej Novej Vsi, čoskoro však zamieril do Bardejova.
 
Marián hrával za mládežnícke kategórie i bardejovské áčko. Do veľkého futbalu odchádzal v roku 2001, kedy uviazol v hľadáčiku účastníka najvyššej súťaže, Ružomberka. Tu prežíval svoje najlepšie futbalové obdobie.
 
Talentovaný stredopoliar bol členom mužstva Slovenska na ME do 19 rokov. Naša reprezentácia vtedy získala bronzové medaily. Strelil prvý gól v zápase SR proti domácemu Nórsku, čím naštartoval cestu k jednému z najväčších úspechov našich mládežníckych reprezentácií.
 
Vďaka tretiemu miestu Slováci postúpili na Majstrovstvá sveta U20 v Spojených arabských emirátoch. Výborný kolektív, ktorého bol Kurty kapitán, postúpil zo základnej skupiny a v osemfinále podľahol, až po predĺžení, favorizovanej Brazílii 1:2.
 
Počas svojej reprezentačnej kariéry hral v jednom mužstve so Škrteľom, Halenárom, Šebom, Žofčákom a mnohými ďalšími. Naopak na druhej strane ihriska stáli, vtedy vychádzajúce hviezdy, ako Fernando Tores, Dani Alves, Andres Iniesta či Ricardo Calvalho.
 
V čase, keď oňho začali prejavovať záujem popredné európske mužstvá prišli zdravotné problémy. Liečenie nepomáhalo a tak ešte skúšal hrať nižšiu súťaž u susedov v Českej republike. Po návrate z Čiech prestúpil do Dukly Banská Bystrica, kde pôsobila trénerská dvojica Radolský, Belečák, ale pre pretrvávajúce problémy so zdravím sa len ťažko presadzuje. V roku 2008 nasledoval prestup do materského Partizána Bardejov a neskôr odchod do Bardejovskej Novej Vsi.
 
Marián Kurty sa rozhodol venovať trénerskej činnosti a tak nasledovalo usilovné štúdium. Dnes je držiteľom druhej najvyššej trénerskej licencie EURO A. Cez mládežnícke mužstvá sa prepracoval až do A mužstva Partizána. V súčasnosti pôsobí ako asistent hlavného trénera.
 
Mariána sme sa opýtali prečo sa rozhodol pre kariéru v A mužstve Partizána, ako sa mu spolupracuje s hlavným trénerom a vedením klubu a aj to, ako je spokojný s doterajším účinkovaním mužstva. Samozrejme nás zaujímali aj jeho plány do budúcnosti.
 
Prečo ste sa rozhodli prijať miesto v A mužstve Partizána?
 
„Pravdu povediac „donútili “ ma k tomu okolnosti. Pôsobil som ako tréner U19. Prístup dorastencov k svojmu futbalovému talentu a k povinnostiam, ktoré si vyžaduje futbalový „job“, odriekanie, poctivá práca na sebe samom nebol dobrý.
 
 
Potom prišiel koniec školského roka a prázdniny a väčšina chlapcov odišla na dovolenky a brigády. K dispozícii zostalo len 6 hráčov. Takto sa príprava na sezónu robiť nedá. Konečne vidno to aj na výsledkoch U19 v 2. dorasteneckej lige. Vtedy prišla ponuka z A mužstva (pre mňa v tom najsprávnejšom čase) a ja som ju s radosťou prijal.“
 
V Bardejove ste našli takmer prázdnu kabínu. Bolo v nej len pár hráčov a vy ste museli mužstvo doplniť. Dôveru dostali predovšetkým mladí hráči, ktorí toho v minulom ligovom ročníku veľa nenahrali, resp. sa zotavovali po zranení. Ako ste spokojný s ich účinkovaním v doterajších zápasoch? Kto je, podľa Vás, lídrom mužstva na ihrisku, kto je najväčšou autoritou v šatni?
 
„Tešil som sa na profesionálnu prácu s profesionálnymi hráčmi i podmienkami. Realita však bola krutá. V kabíne 6-7 hráčov, nezabehnutá starostlivosť o profi tréning. Museli sme s kolegom nastaviť znova základné veci. Pomaličky sme sa rozbiehali a predovšetkým sme sa snažili doplniť káder.
 
 
Hľadali sme hráčov, ktorí budú lepší ako tí predchádzajúci a vrátia Bardejovu dobré meno. Počas letnej prípravy sme vyskúšali okolo 60 hráčov a z nich sme vybrali súčasný káder. Čas ukázal, že sme sa do výberu netrafili a sme nemilo prekvapení naším súčasným postavením v tabuľke.
 
Kostru mužstva mali tvoriť Čikoš-Pavličko, Ikedi, Horváth. Keresteš, Maník, Lopes, Župa, Matič, Petko. Od ďalších sme očakávali, že im budú dýchať na krk. Dnes musím konštatovať, že sa nesplnilo ani jedno. Predpokladaní rozdieloví hráči sklamali. Ostatní na nich nevytvorili tlak a tým pádom sme v pásme zostupu.“
 
Ako sa Vám spolupracuje s Mariánom Šarmírom?
 
„S trénerom sa mi robí dobre. Na tréningoch máme úlohy rozdelené. Okrem iného mám na starosti aj analýzy mužstiev, ktoré nás čakajú v najbližšom zápase. S trénerom komunikujeme. Vie prijať aj môj názor. Je to pre mňa veľká trénerská škola. Napriek nedobrým výsledkom hodnotím svoj krok prijať ponuku pri A mužstve ako pozitívum.“
 
Tréneri i hráči majú stále dôveru prezidenta klubu Stanislava Soroku. Akú sú Vaše vzťahy s vedením klubu?
 
„S vedením klubu mám profesionálny vzťah, snažím sa robiť svoju robotu na maximum dobre. Ak nie sú s mojou robotou spokojní, tak si vieme veci odkomunikovať a optimalizovať.“
 
Onedlho sa začne zimná príprava a rovnako prestupové obdobie. V kádri dôjde (pravdepodobne) k zmenám. Na ktorých postoch potrebujete mužstvo doplniť, máte už vo výhľade prípadných adeptov na dres Partizána?
 
„Tých zmien potrebujeme viac ako dosť. Predovšetkým musíme nájsť osobnosť, ktorá bude „riadiť“ kabínu. Potrebujeme vytvoriť kostru mužstva, ktorá zvládne výsledkovo veľmi náročnú jarnú časť sezóny. Máme prehľad o hráčoch z iných klubov, ktorí dlhodobo ukazujú, že sú ťahúňmi svojich mužstiev. Už s nimi komunikujeme.“
 
Vaše ciele do odvetnej (jarnej) časti druhej futbalovej ligy?
 
„Predovšetkým odčiniť túto zbabranú jesennú časť. Zachrániť Partizán v 2. lige. Vybudovať mužstvo tak, aby sme fanúšikom robili väčšiu radosť.“
(16:16, P. Cingel)
Diskusia
Pridať komentár