Výborné Dni obce Zlaté, na svoje si prišli všetky vekové kategórie

34x
04. August 2015

Dni obce Zlaté sa vydarili

zlate ahojbardejov.sk (5).jpg

Diváci sa bavili

 

Cez víkend, v sobotu 1.8. a v nedeľu 2.8., si v obci Zlaté pripomenuli 660. výročie prvej písomnej zmienky. Zároveň sa uskutočnili Dni obce, ktoré ponúkli bohatý kultúrny i zábavný program pre všetky vekové kategórie.  V sobotu sa slávnosti otvorili futbalovým zápasom medzi TJ Požiarnik Zlaté a tímom Domáci. Nasledovala hasičská súťaž, pripravené boli mnohé zábavné hry pre deti i pre celé rodiny.

V nedeľu poobede organizátori prichystali výstavu historických predmetov a ukážky starých remesiel. Nasledovalo vystúpenie cimbalovej skupiny Primáš z Giraltoviec, diváci si mohli pochutnať na domácich špecialitách. Uskutočnil sa aj krst CD a vystúpenie ženskej folklórnej skupiny Šafolka s hosťami.  Ľudová veselica pod taktovkou Limit pokračovala do neskorých večerných hodín.

 

Obec Zlaté

Názov dediny nepochybne vyjadruje skutočnosť, že v jej blízkosti sa nachádzali ložiská zlata. V r. 1355 na dolovanie drahých kovov dostal od kráľa Ľudovíta I. povolenie kastelán Makovického panstva Mikuláš. Pre nerentabilnosť sa ťažba drahých kovov koncom 15. stor. zastavila.

Obyvatelia dediny sa v minulosti najviac zaoberali poľnohospodárstvom, v čase vegetačného pokoja si vypomáhali rôznymi remeselnými prácami, najmä košikárstvom, metliarstvom, výrobou šindľov a v nemalej miere prácou v lesoch a furmankami.

Stála tu voľakedy na panskom majeri „palenčáreň“. Poniže dediny bol mlyn, ktorý poháňala voda zo Zlackého potoka, a keďže nemal vždy dostatok vody na svoju prevádzku, urobil sa kanál z Mníchovského potoka. Po zhorení mlyna sa tu postavila píla, ktorá však časom zanikla a ostal názov Mlynárska lúka.

fotošot.jpg

(11:55, red, foto: Fotošot)

745
Diskusia
Pridať komentár