Lekári neverili, že prežije. Východniar sa však nevzdal a boj s covidom vyhral

2429x
05. November 2021
Štefan Szűcs: Covid ma zmenil. Uvedomil som si, aký je život krehký
 Štefan bol v umelom spánku dlhých osem týždňov. Foto: Nemocnica Košice – Šaca
 
Chýbalo málo, aby životná cesta 53-ročného východniara z Moldavy nad Bodvou skončila predčasne. Štefan Szűcs sa koronavírusom nakazil pravdepodobne počas februárového celoštátneho testovania, ktorého sa ako mestský policajt z Medzeva zúčastnil za účelom zabezpečenia verejného poriadku.
 
Štefan si na začiatky boja s vírusom zaspomínal v rozhovore pre Nemocnicu Košice – Šaca. Prvé dni pociťoval bolesti kĺbov a krížov a mal aj teploty. Nasledoval silný kašeľ a bolesti na hrudníku. Vtedy sa rozhodol, že si privolá rýchlu zdravotnú pomoc.
 
Teploty, silný kašeľ i modré pery
 
Sanitka Štefana previezla do nemocnice v Košiciach, kde dostal injekciu a približne po hodine bol prepustený domov. Situácia sa nezlepšila a o dva dni už kašľal tak silno, že mal problém rozprávať. Znovu si privolal záchranku, ktorá ho odviezla do nemocnice na Rastislavovej ulici v Košiciach.
 
„Po príchode som už mal modré končeky prstov a pery. Zistili mi obojstranný zápal pľúc. Dostal som sa na oddelenie JIS, kde som bol tri týždne,“ povedal mestský policajt.
 
 
Nikto nepredpokladal, že to prežije
 
Stav sa však nezlepšoval. Štefana preto z Infekčnej kliniky preložili na ARO a uviedli na umelú pľúcnu ventiláciu. Následne bol prevezený na covidové oddelenie Nemocnice Košice-Šaca.
 
„Pacient k nám bol privezený vo veľmi ťažkom stave, ktorý naviac komplikovala pľúcna embólia. Nikto nepredpokladal, že to prežije, no nepriaznivý zdravotný stav sa napokon podarilo zvrátiť a pacienta zachrániť,“ povedal primár Oddelenia anestézie a intenzívnej medicíny Michal Blanár.
 
Osem týždňov v umelom spánku
 
Svet okolo seba začal východniar vnímať na svoje narodeniny, ktoré mal 9. apríla. Vtedy za dozvedel, že bol v umelom spánku dlhých osem týždňov.
 
„Z covidového oddelenia ma preložili na ARO, odkiaľ som sa neskôr dostal do ústavu vo Vyšných Hágoch. Až tu sa mi podarilo opäť sa postaviť na nohy a naučiť sa chodiť. Schudol som približne 30 kíl,“ opísal.
 
 
Stihol sa aj oženiť
 
Východniar sa po dlhom pobyte v zdravotníckych zariadeniach vrátil domov v polovici mája. Nielenže začal rehabilitovať, zdokonaľovať svoju chôdzu či praktizovať dychové cvičenia, ale stihol sa aj oženiť.
 
„S priateľkou sme boli spolu šesť rokov. Keďže som sa dostal domov z nemocnice zdravý, povedal som si, že ju požiadam o ruku a v septembri sme sa zosobášili,“ povedal.
 
Covid ho zmenil
 
Štefanov zdravotný stav sa síce zlepšuje, ale stále je však práceneschopný a podstupuje rôzne pľúcne vyšetrenia.
 
„Covid ma zmenil. Uvedomil som si, aký je život krehký a že nie je všetko v živote človeka samozrejmosťou, hlavne zdravie nie. Ľuďom, ktorí bojujú s touto chorobou chcem odkázať, aby sa nevzdávali aj keď majú niekedy pocit, že už to nezvládnu. Na druhý deň bude lepšie a príde čas, keď sa uzdravia a opäť sa budú tešiť zo života,“ dodal na záver.
(14:35, red, Nemocnica Košice – Šaca)  
Diskusia
Pridať komentár