Zaujali folklórne slávnosti v Porúbke, vydarili sa

19x
05. August 2015

Slávnosti sa vydarili, spokojní boli všetci

ahojbardejov.sk porubka (2).jpg

Do Porúbky sa prísť oplatilo

 

Prvý augustový deň patril v Porúbke folklórnym slávnostiam. Mikroregión Stredná Topľa a Obec Porúbka pripravili Folklórne slávnosti Mikroregiónu Stredná Topľa za účasti vojenskej hudby z Banskej Bystrice, vedenej dirigentom Jánom Goliášom, rodákom z Porúbky. Na pódiu sa predstavili viaceré folklórne súbory – z Hažlína, Dubinného, Kurimy, Marhane, Cerniny a Beloveže. Pripravený bol aj beh žiakov, oslavy 70. výročia oslobodenia obce sovietskou armádou, kladenie vencov a podvečer sa uskutočnila Porúbska 11 – tretí ročník behu na jedenásť kilometrov. Po zotmení patrilo ihrisko Benátskej noci a tanečnej zábave.

Obec Porúbka

Nachádza sa 24 km od mesta Bardejov a 40 km severne od krajského mesta Prešov.  Oblasť patrí do Karpatskej sústavy. Na území obce sa striedajú roviny s kopcami, obec leží v nadmorskej výške 196 m n. m. má mierne zvlnený, pahorkatinný až rovinný povrch, nachádza sa na dopravnej tepne medzi Bardejovom a Giraltovcami. Obec tvorí jedno katastrálne územie.

Chotár Porúbky leží v západnej oblasti Nízkych Beskýd. Touto oblasťou, odborne nazývanou orografický celok, sa na Slovensku začínajú Východné Karpaty. Porúbka leží na pravom brehu rieky Tople, ktorá preteká od severovýchodu na juhozápad a vlieva sa do rieky Ondava. Pre celú oblasť táto rieka znamená veľmi veľa, nakoľko vytvára priaznivé biologické podmienky pre najúrodnejšie časti chotára. Rieka je nielen zásobárňou spodných vôd, ale svojou erozívnou činnosťou vytvára široké miesta, kde sa ťaží piesok a štrk. Do Tople sa vlieva potok Čarnošiná, do ktorého sa vlieva potok Michalová a Potok. Všetky potoky pritekajú od severu po západnej časti obce Porúbka.

Charakteristickou pre obec je prevaha poľnohospodárskych pozemkov, ktoré tvoria približne 81% celkového územia obce.

fotošot.jpg 

(13:33, red, foto: Fotošot)

746
Diskusia
Pridať komentár