Obrovská radosť! V Košiciach sa narodili štvorčatá

4733x
16. November 2021
Mamička priviedla na svet dve dievčatká a dvoch chlapcov
Bábätká sú zdravé a hrdí rodičia si ich budú môcť čoskoro zobrať domov. Foto: UNLP
 
Koncom októbra sa v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) Košice narodili 27-ročnej mame Veronike štyri predčasniatka. Čerstvá mamička im dala mená Eliška, Noemi, Hugo a Damián. Bábätká sú zdravé a vďaka špičkovej starostlivosti, ktorú im poskytujú v Detskej fakultnej nemocnici (DFN) si ich hrdí rodičia budú môcť čoskoro zobrať domov.
 
Informovala o tom hovorkyňa UNLP Monika Krišková.
 
Štvornásobná rodinná radosť
 
„Najskôr nám povedali, že to budú trojčatá, už to bol dosť veľký šok. Ale asi o tri týždne na to, mi lekár oznámil, že vidí aj štvrté. Bol to veľký šok, ale zvládli sme to a pripravili sme sa na situáciu,“ povedala mama čerstvých slovenských štvorčiat.
 
Veronika vysvetlila, že je veľmi vďačná, pretože počas tehotenstva jej hrozilo veľa komplikácií, ale všetkému sa im podarilo vyhnúť. V nemocnici ležala len pár dní, takže si tehotenstvo aj pekne užila.
 
 
„Otecko je úžasný, bol to on, kto ma najviac upokojoval od začiatku a stále upokojuje, že to spolu všetko zvládneme. Bábätkám sa všetkým darí a pekne priberajú, keď budú v poriadku a budú mať nad dve kilá, môžu ísť postupne domov,“ povedala šťastná mamička.
 
Štyria súrodenci sa musia naučiť všetko naraz - dýchať, sať, papať, prehĺtať.
 
„Našťastie mám k nim tu, v Detskej fakultnej nemocnici na Oddelení neonatologickej intenzívnej medicíny (DFN) neobmedzený prístup. Prebaľujeme ich, nakŕmime ich spolu so sestričkou všetkých štyroch. Bábätká môžem brávať na ruky, aj klokánkovať, podľa ich stavu a možností,“ dodala spokojná Veronika.
 
 Mamičke podarovali plienkovú tortu a monitory dychu pre všetky štyri bábätká. Foto: UNLP
 
Veľká radosť v nemocniciach
 
Veľkú radosť z predčasne narodených štvorčiat majú aj obe nemocnice.
 
„Oproti štandardnému pôrodu je to veľký rozdiel, takže sme radi, že pôrod cisárskym rezom dopadol veľmi dobre a že následná starostlivosť o bábätká v DFN je špičková,“ uviedol generálny riaditeľ UNLP Ján Slávik, ktorý spolu s riaditeľkou DFN Košice Jaroslavou Feketeovou odovzdal mamičke plienkovú tortu a monitory dychu pre všetky štyri bábätká.
 
Zriedkavá gravidita
 
Pôrod štvorčiat sa realizoval cisárskym rezom koncom októbra na Gynekologicko-pôrodníckej klinike UNLP, pod vedením prednostu Peter Urdzíka.
 
„Pre našu kliniku to bola obrovská radosť, musíme si uvedomiť, že viacpočetná gravidita je zriedkavejšia ako jednoplodová. A je oveľa náročnejšia pre mamičku, pokiaľ ide o starostlivosť o ňu, ale aj o vyvíjajúce sa bábätká,“ vysvetlil Urdzík.
 
Aký je však rozdiel, keď sa má narodiť viac ako jedno bábätko?
 
„Oproti štandardnému pôrodu je to veľký rozdiel. Veľakrát končí viacpočetná gravidita cisárskym rezom, u troch a viacerých detí takmer na 100 percent. Pričom veľakrát je nevyhnutné vykonať predčasný cisársky rez, teda predčasný pôrod, ako to bolo aj v tomto prípade. Aby sme neohrozili život niektorého z bábätiek, ani zdravie matky,“ povedal Urdzík.
 
Ako skonštatoval aj starostlivosť o mamičku, ktorá čaká viac bábätiek, je intenzívnejšia. Budúca mamička prichádza častejšie na kontroly, spravidla každé dva týždne.
 
„Často sa stáva, že takéto mamičky musíme opakovane prijať aj na hospitalizáciu do nemocnice, na sledovanie alebo, aby sme realizovali zákroky, ktoré zabránia prípadnému hroziacemu predčasnému pôrodu, či potratu. Podobne to bolo aj v tomto prípade,“ dodal prednosta.
(12:49, red)
Diskusia
Pridať komentár