Na Slovensku pribudlo 30 nových profesorov, dvaja z nich sú z Prešovskej univerzity

2316x
19. November 2021
prof. Martina Ivanová a prof. Juraj Rusnák
Profesorov vymenovala prezidentka SR Zuzana Čaputová  
 
Na Slovensku pribudlo 30 nových profesorov, dvaja z nich sú z Prešovskej univerzity v Prešove (PU). Prof. Martina Ivanová si prevzala menovací dekrét v odbore slovenský jazyk a literatúra, za profesora v odbore všeobecná jazykoveda bol vymenovaný Juraj Rusnák.
 
Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová vymenovala 16. novembra nových vysokoškolských profesorov a profesorky. Vo svojom príhovore zdôraznila, že povolanie učiteľa a vysokoškolského pedagóga nie je iba zamestnaním, ale je aj verejnou službou.
 
„Ak chceme, aby sme z našej mladej vysokoškolskej generácie dostali to najlepšie, čo v nej je, vaše nároky na ňu musia byť primerane vysoké. Ako nositelia najvyššej akademickej hodnosti môžete ovplyvniť to, či diplomové práce budú spĺňať stanovené odborné kritériá a nestanú sa len ľahkou cestou k titulu," uviedla hlava štátu.
 
Z Prešovskej univerzity boli za vysokoškolských profesorov vymenovaní prof. Martina Ivanová, pôsobiaca na Katedre slovenského jazyka, a prof. Juraj Rusnák z Katedry komunikačných a mediálnych štúdií Inštitútu slovakistiky a mediálnych štúdií FF PU.
 
Novovymenovaná profesorka Ivanová
 
„Akademické vzdelávanie je vo svojej najhlbšej podstate naplnením antického ideálu „gnothi seauton“ (poznaj sám seba). Tým sa nepopierajú očakávania, ktoré má od vysokoškolských absolventov a absolventiek spoločnosť a trh práce. Práve naopak. Najužitočnejšou reformou vysokoškolského vzdelávania bol a zostáva rozvoj kreatívneho a kritického spôsobu myslenia a flexibilného prístupu k riešeniu problémov v rámci odboru a odmietnutie netvorivého preberania cudzích myšlienok, zdokonaľovanie argumentačných zručností a schopnosti viesť dialóg v národnom aj nadnárodnom kontexte bez ignorovania názorových oponentov, konzekventný prístup k práci bez pohodlného prispôsobovania sa formálnym, kvantitatívne zúženým kritériám. V tomto ohľade môže každý začať reformovať sám seba. Vyučujúci aj študent,“ povedala novovymenovaná profesorka Ivanová, ktorá je absolventkou FF PU v odbore slovenský jazyk a literatúra a anglický jazyk a literatúra.
 
Ako vysokoškolská pedagogička zabezpečuje výučbu predmetov morfológia slovenského jazyka, syntax slovenského jazyka, korpusová a kognitívna lingvistika. V rokoch 2008 – 2010 pôsobila ako šéfredaktorka univerzitného časopisu Prešovskej univerzity Na PUlze. 
 
Vo svojej vedeckovýskumnej činnosti sa orientuje na oblasť slovenskej gramatiky, morfematiky, lexikografie, kognitívnej a korpusovej lingvistiky a výučby slovenčiny ako cudzieho jazyka. Profesorka Ivanová je autorkou 15 monografických prác, v ktorých sa venuje otázkam modálnosti, valencie, morfematiky, kognitívnej gramatiky a syntaxe súčasnej slovenčiny.
 
V rokoch 2016 – 2019 pôsobila na Varšavskej univerzite vo Varšave ako lektorka slovenského jazyka a kultúry. Aktuálne pôsobí aj ako vedecká redaktorka Slovníka súčasného slovenského jazyka.
 
 
Novovymenovaný profesor Rusnák 
 
„Byť súčasťou akademickej komunity je pre mňa celoživotným dobrodružstvom: dobrodružstvom vedeckého poznania, dobrodružstvom slobodného života s ľuďmi, ktorých si vážim, a dobrodružstvom radosti z poznania, že učitelia a študenti sú v tomto akademickom putovaní stále spolu,“ vyzdvihol profesor Juraj Rusnák, ktorý vedie prednášky a cvičenia na FF PU na odbore mediálne štúdiá, slovenský jazyk a všeobecná jazykoveda.
 
Hlavným predmetom jeho výskumného záujmu je semiotika médií, tvorba a recepcia mediálnych textov v širšom sociokultúrnom kontexte a postavenie médií v súčasnej popkultúre.
 
Profesor Rusnák je členom vedeckých a redakčných rád viacerých vedeckých časopisov: Cambridge Scholars Publishing: Journalism and Mass Communication (Veľká Británia), Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis: Studia Linguistica (Krakov), Jazyk a kultúra (Prešov), Otázky žurnalistiky (Bratislava), Analýza a výskum v marketingovej komunikácii (Nitra), Art Communication & Pop Culture (Nitra).
 
Vedie grantové projekty zamerané na skúmanie znakovej povahy mediálnej produkcie s osobitným dôrazom na jej dotyk s populárnou kultúrou. Je taktiež autorom, resp. spoluautorom viacerých vedeckých a odborných monografií a vysokoškolských učebníc zameraných na problematiku komunikácie a médií.
 
Publikoval viac než sto vedeckých štúdií doma i v zahraničí (Bulharsko, Česká republika, Maďarsko, Poľsko, Rusko, Veľká Británia). Popri akademickej práci dlhodobo spolupracuje s tlačovými i elektronickými médiami (RTVS – Slovenský rozhlas, SME, Prešovské noviny, Rádio Flash, Rádio Prešov, Sky Rádio).
(14:10, A. Polačková)
 
Diskusia
Pridať komentár