V Tatrách opäť vyrástla ľadová krása. Nepozrie si ju však každý

1749x
22. November 2021
Tatry zdobí jedno z najvýznamnejších pútnických miest v Európe
Na stavbu použili 225 ton ľadu. Foto: Marek Hajkovsky
 
Na Hrebienku vo Vysokých Tatrách opäť vyrástla ľadová krása. Už po deviatykrát tam totiž postavili Tatranský ľadový dóm. Tentoraz tam vybudovali podobu jedného z najvýznamnejších pútnických miest v Európe.
 
Ako informoval Vysoké Tatry Región na svojej webovej stránke, Katedrála sv. Jakuba zo Santiaga de Compostela ako cieľ pútnikov na Svätojakubskej púti bude prostredníctvom Tatranského ľadového dómu originálnym symbolom konca doby poznačenej pandémiou a nového začiatku, ktorý môže verejnosť obdivovať.
 
 
Nebude chýbať ani socha sv. Jakuba
 
„Pravdepodobne najznámejšie pútnické miesto na svete vytesané z ľadu na Hrebienku vo Vysokých Tatrách bude zážitkom pre všetkých návštevníkov. Na ľadovej katedrále nebudú chýbať ani také ikonické detaily ako nenápadný kruh na fasáde chrámu s vyobrazením gréckych symbolov v netradične opačnom poradí – omegy a alfy symbolizujúcich miesto, kde niečo staré končí a nové začína či ľadové mušle ako dôverný znak sprevádzajúci pútnikov na ceste poznania a zážitkov pri púti do Santiaga de Compostela. Chýbať nebude ani socha sv. Jakuba, ktorú pútnici pri dokončení púte chodia objímať – v ľadovom dóme bude vyrobená z dreva a bude umiestnená v ľavom krídle katedrály,“ povedal Lukáš Brodanský z horkého strediska Vysoké Tatry.
 
 Vstup je pre návštevníkov opäť bezplatný, ale platia opatrenia. Foto: Marek Hajkovsky
 
Na stavbu použili 225 ton ľadu
 
Na stavbe ľadového chrámu pracovali sochári už tradične pod vedením Adama Bakoša a 20 šikovných remeselníkov zo Slovenska a Českej republiky doplnila Američanka Griffon Ramsay.
 
Na stavbu bolo použitých spolu 225 ton ľadu v podobe 1 880 ľadových blokov.
 
„Technologickou novinkou je termoizolačná vložka pod strechou kupoly, v ktorej stavba stojí. Táto novinka nám výrazne uľahčuje udržiavanie ľadového dómu v špičkovej kondícii. Udrží dóm v mínusových teplotách aj vtedy, keď sú teploty vonku vyššie a znižuje nároky na chladenie,“ vysvetlil Rastislav Kromka technický manažér stavby.
 
Len v režime OP
 
Ľadová galéria na Hrebienku bude počas zimy otvorená pri dodržiavaní aktuálneho režimu platných opatrení.
 
Tatranský ľadový dóm bude otvorený denne od 9.00 až do 16.15 hod. a obdivovať ho môžu návštevníci až do budúcoročných veľkonočných sviatkov. Vstup je pre návštevníkov opäť bezplatný, ale platia opatrenia.
 
- povolené sú individuálne prehliadky len pre kompletne zaočkovaných a ľudí, ktorí prekonali koronavírus (najviac 180 dní po prekonaní) s dodržaním maximálneho počtu 1 osoba na 15 m2
 
- vstup bude umožnený len osobám s prekrytím horných dýchacích ciest ochranným respirátorom minimálnej triedy FFP2
 
- potrebné je dodržiavať 2-metrové rozostupy medzi ostatnými osobami
(13:21, red) 
Diskusia
Pridať komentár