V Košiciach zasadal krízový štáb: Vyše 95 percent nakazených Košičanov nie je zaočkovaných

968x
23. November 2021
Diskutovalo sa aj o organizácii vianočných trhov
Vyše 95 percent Košičanov pozitívnych na koronavírus nie je zaočkovaných. Ilustračná foto: FB/KSK
 
Informácie o vývoji epidemiologickej situácii v súvislosti s výskytom ochorenia COVID-19 boli hlavným bodom utorkového (23. 11.) rokovania Krízového štábu mesta Košice. 
 
Informovalo o tom mesto Košice na webovej stránke s tým, že zasadnutia sa zúčastnili najvyšší predstavitelia štátnej správy, záchranných a bezpečnostných zložiek, starostovia mestských častí, šéfovia mestských podnikov, krajský lekár a vedenie košického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ).
 
 
Za minulý týždeň pribudli stovky nakazených
 
Žiaľ, riaditeľka (RÚVZ) Zuzana Dietzová nemala pre členov krízového štábu príliš povzbudivé informácie o aktuálnej situácii.
 
„Počas uplynulého týždňa pribudlo na území košického regiónu každý deň priemerne 678 pozitívne testovaných. Mládež do 18 rokov z toho tvorí až 21 percent prípadov. Na vrchole druhej pandemickej vlny v januári tohto roka bolo všetkých pozitívne testovaných Košičanov až o 40 percent menej. V súčasnosti zaznamenávajú košickí hygienici najčastejšie šírenie nového koronavírusu v rodinách, pracovných kolektívoch a školách. Vyše 95 percent všetkých pozitívnych prípadov v Košiciach a okolí tvoria ľudia, ktorí nie sú zaočkovaní,“ zdôraznila.
 
RÚVZ eviduje tiež dve menšie ohniská nákazy a to v Oáze – nádej pre nový život v Bernátovciach, kde po otestovaní zaznamenali 27 pozitívnych prípadov a v Zariadení sociálnych služieb v Bidovciach, kde na koronavírus ochorelo sedem starkých.
 
Od septembra zomrelo na koronavírus 81 Košičanov
 
Kvôli ochoreniu COVID-19 v súčasnosti absentuje prezenčná výučba celkovo v 25 triedach v materských školách. Svojich spolužiakov vidia len prostredníctvom online výučby žiaci 159 tried základných a 70 tried stredných školách v meste a okolí. Pätica košických nemocníc sa zväčša na svojich oddeleniach intenzívnej medicíny k utorku stará o 294 pacientov v kritickom stave. Od septembra na nový koronavírus zomrelo v metropole východu a okolí 81 ľudí.
 
 
Získajú Košice do konca roka žolíka?
 
Dietzová informovala aj o aktuálnych číslach zaočkovanosti v našom meste. Vyplýva z nich, že Košice majú percentuálne najviac nezaočkovaných spomedzi všetkých krajských miest. Celková zaočkovanosť v Košiciach dosahovala ku koncu minulého týždňa 47,1 percenta osôb a v okrese Košice-okolie to bolo 38,1 percenta. Podobne neuspokojivo je na tom metropola východu aj v zaočkovanosti osôb nad 50 rokov.
 
„V rámci tejto kategórie je v Košiciach zaočkovaných 63,9 percenta osôb a na okolí len 61,2 percenta osôb. V porovnaní s inými krajskými mestami sme na chvoste tohto rebríčka. Ak by sme chceli dosiahnuť na žolíka, a mohli sa tak v súčasne platnom COVID automate posunúť späť do bordovej farby, potrebovali by sme zaočkovať ešte 996 osôb nad 50 rokov v meste a 1490 na okolí. Neverím, že by sa to v Košiciach mohlo stať do konca tohto roka,“ zhrnula na krízovom štábe.
 
Krsty, sobáše a pohreby je potrebné hlásiť hygienikom
 
Dietzová reagovala aj na viaceré otázky, ktoré počas Krízového štábu dostala. Vysvetlila, že obvodní lekári a zamestnávatelia môžu uznávať práneneschopnosť len na základe pozitívneho PCR testu. Na rozdiel od minulosti sa už výsledok z antigénového testovania nebude v tomto prípade brať do úvahy.
 
Upozornila, že po príchode zo zahraničia je aj naďalej potrebné registrovať sa na portáli korona.gov.sk.
 
Dietzová tiež priblížila, aké podmienky platia pre organizovanie rôznych druhov akcií a komu je na nich povolený prístup. Hovorila aj o tom, že akýkoľvek sobáš, pohreb a krst je potrebné hlásiť RÚVZ najneskôr dva dni pred jeho uskutočnením.
 
V prípade bohoslužieb je povinnosť robiť evidenciu ich účastníkov. Nezanedbávajú ani prevenciu, dnes napríklad dve zamestnankyne RÚVZ kontrolovali na bohoslužbách v kostoloch v centre mesta dodržiavanie platných epidemiologických opatrení.
 
Pripomenula, že v spolupráci s príslušníkmi Policajného zboru robia aj kontroly v reštauračných zariadeniach. Doposiaľ udelili 61 blokových pokút a viaceré prevádzky za svoje veľké prehrešky museli zaplatiť tisíc eur.
 
 
Na vianočné trhy maximálne 50 ľudí
 
Na Krízovom štábe mesta sa diskutovalo aj ohľadom organizácie vianočných trhov, ktoré sa mali v Košiciach uskutočniť od začiatku decembra.
 
„Ak by platili súčasné pravidlá, v režime OP (očkovaní a po prekonaní ochorenia) by sa ich mohlo v jednej chvíli zúčastniť maximálne 50 osôb (predavači v 14 stánkoch by sa do tohto čísla nepočítali). Účastníci trhov by zároveň museli mať odlišné miesto na vstup a východ. Žiadne rozhodnutie v utorok nepadlo. Definitíva bude jasná až po tom, keď vláda v priebehu tohto týždňa prijme avizované opatrenia zamerané na zníženie šírenia nového koronavírusu,“ vysvetlilo mesto.
 
Dobrou správou je, že v „čiernych“ Košiciach môže aj ďalej fungovať košická zoo a Botanická záhrada, ak svoju prevádzku prispôsobia režimu OP.
 
Zvážte telefonáty na tiesňovú linku
 
Ako uviedol prednosta Okresného úradu v Košiciach Martin Seman, štát momentálne uzatvára kontrolu oprávnených výdavkov spojených s testovaním počas druhej vlny pandémie, ktoré zabezpečovali samosprávy.
 
Do konca týždňa by mal mestu a mestským častiam oznámiť výšku schválených refundácií a následne im poslať tieto finančné prostriedky na účet. Krajské operačné stredisko záchrannej služby v súčasnosti eviduje mnoho telefonátov, v ktorých volajúci žiadajú jeho pracovníkov o rôzne rady a vysvetlenia.
 
Prednosta Seman preto vyzval Košičanov, aby zvážili telefonáty na tiesňovú linku 112 a využívali ju len v najnevyhnutnejších prípadoch, pri ktorých je ohrozený život. V ostatných prípadoch môžu kontaktovať iné kompetentné orgány alebo svojho obvodného lekára.
(15:45, red, Mesto Košice)
 
 
Diskusia
Pridať komentár