V Košiciach používajú na prepravu nakazených špeciálny biovak

761x
24. November 2021
Biovak bráni šíreniu infekcie
Používajú ho denne pri prevoze pacientov. Foto: VÚSCH
 
Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) v Košiciach, ako jedna z prvých nemocníc, používa na prepravu pacientov nakazených koronavírusom špeciálny biovak.
 
Ako informoval VÚSCH, prevoz pacienta s koronavírusom je po zdravotníckom zariadení logisticky náročný, keďže následne je nevyhnutné všetky priestory vydezinfikovať a to odstaví časť prevádzky nemocnice na niekoľko desiatok minút.
  
 
Bezpečný prevoz
 
Použitím biovaku však ostávajú priestory „nekontaminované“ covidom a ústav zatiaľ môže zabezpečovať aj bielu medicínu.
 
„Vďaka odporúčaniu a schváleniu RÚVZ v Košiciach môžeme v ústave bezpečne prenášať pacientov podozrivých z vysoko nebezpečnej nákazy, medzi ktoré v tejto dobe nepochybne patrí ochorenie COVID-19 a chrániť tak zdravie a bezpečnosť našich pacientov a zamestnancov. Vďaka biovaku, ktorý slúži na dočasnú izoláciu, tak zabránime následnému šíreniu infekcie počas transportu pacienta v rámci ústavu na cieľové oddelenie. Šetrí nám čas, nepochybne najmä z pohľadu následnej dezinfekcie priestorov a plôch,“ povedala Karin Zeisbergová, ktorá pôsobí v kardioústave ako hlavný verejný zdravotník.
 
 Po bočných stranách biovaku sa nachádzajú izolované otvory pre ruky zdravotníckeho personálu. Foto: VÚSCH
 
Pacientom sa v ňom lepšie dýcha
 
Samotný vak vytvorí akýsi kyslíkový stan, ktorý pomôže pacientom s nedostatočným okysličením krvi efektívnejšie dýchať. Jeho súčasťou je špeciálny filter zabezpečujúci kompletnú antiinfekčnú ochranu.
 
„Biovak pôvodne určený pre posádky rýchlej lekárskej pomoci, sme si mierne upravili podľa našich potrieb. Použitie vaku je jednoduché, náš personál sme rýchlo zaškolili a používame ho denne pri prevoze pacientov. Náš personál sme zaškolili a vie ako s biovakom bezpečne narábať,“ vysvetlil Matej Moščovič, vedúci lekár covid oddelenia VÚSCH.
(8:37, red)
Diskusia
Pridať komentár