Košická župa pokračuje s opravou ďalších mostov, ktoré sú v havarijnom stave

573x
24. November 2021
Jeden z najstarších mostov v Košickom kraji musia zbúrať
Rekonštrukcie sa dočkajú dva mosty pri jazere Úhorná. Ilustračná foto: Terraincognita
 
Košický samosprávny kraj (KSK) začal v jeseni s opravou ďalších dvoch mostov, ktoré sú na pokraji životnosti. Rekonštrukcie sa dočká most M7317 pred obcou Úhorná a most M7697 pred jazerom Úhorná (okres Gelnica).
 
Ako informovala hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková, na prvom moste, ktorý vedie do obce, vlani spadlo zábradlie a časť rímsy. Odvtedy na ňom platili dočasné opatrenia, v úseku boli osadené betónové zvodidlá a smerovacie dosky po stranách mosta, znížená bola aj rýchlosť jazdy. S prácami na jeho rekonštrukcii začala župa ešte v auguste.
 
Kedy bude stáť nový most pred obcou?
 
„Pôvodný most bol zbúraný, doprava je v súčasnosti vedená po krátkej obchádzkovej trase. V nasledujúcich mesiacoch bude vybudovaná nová konštrukcia mosta, zhotovené budú rímsy, vozovka, cestné príslušenstvo a upravené bude aj koryto potoka. Práce by mali byť ukončené do apríla budúceho roka,“ vysvetlila hovorkyňa Terezková, ktorá dodala, že rekonštrukciu financuje KSK zo svojho rozpočtu a stáť by mala takmer 260-tisíc eur.
 
 
Jeden z najstarších mostov musia zbúrať
 
Kým tieto práce prebiehajú plynule a bez väčších zdržaní, iná situácia je na moste pred jazerom Úhorná.
 
„Ide o jeden z najstarších mostov v našom kraji, vybudovaný bol v roku 1980. Nosnú konštrukciu sme chceli zachovať a zosilniť. S jeho rekonštrukciou sme začali v prvý októbrový týždeň, no už po pár dňoch od odovzdania staveniska zhotoviteľovi došlo k otvoreniu trhliny na nosnej klenbe a pádu časti rímsy. Po mimoriadnej prehliadke sme museli pristúpiť k rozhodnutiu most zbúrať, nepodarí sa ho už zachrániť. Vopred sa obyvateľom ospravedlňujeme za dopravné obmedzenia, verím, že vďaka dodatočnej výstavbe obchádzkovej trasy ich pocítia v minimálnej miere,“ povedal župan Rastislav Trnka.
 
Vybudovali obchádzkovú trasu
 
Na moste boli z dôvodu bezpečnosti vykonané dočasné opatrenia, aby nedošlo k vzniku ďalších trhlín alebo samovoľnému pádu mosta, jeho klenba bola podopretá.
 
Košická župa tiež zabezpečila vybudovanie obchádzkovej trasy vedľa mostného objektu. Doprava je po obchádzkovej trase vedená v jednom jazdnom pruhu, riadi ju svetelná signalizácia. Po tom, čo zhotoviteľ získa potrebné povolenia, bude most zbúraný a nahradí ho nový z rámových prefabrikátov.
 
Podľa pôvodného projektu mali práce, ktoré financuje župa, stáť takmer 200-tisíc eur a ukončené by mali byť do mája budúceho roka. Dĺžka prác ako aj výsledná cena sa budú odvíjať od ďalšieho priebehu rekonštrukcie.
(12:41, red)
 
Diskusia
Pridať komentár