Historický evanjelický cintorín v Košiciach mení svoj vzhľad

1081x
24. November 2021
Významné miesto sa mení na nepoznanie
Chodníky dostali svoj prvý asfaltový koberec. Foto: FB/Mesto Košice
 
Evanjelický cintorín nad Žriedlovou ulicou pri Starej sladovni v Košiciach sa stal už od svojho založenia miestom posledného oddychu mnohých významných a pozoruhodných osobností Košíc. Žiaľ, toto významné miesto chátralo roky a bolo skôr hanbou metropoly východu. Teraz je však všetko inak.
 
Ako informovalo mesto Košice na sociálnej sieti, od roku 2019, kedy Košice prevzali titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva, sa jednou z významných aktivít mestských dobrovoľníkov stalo vyčistenie bývalého evanjelického cintorína a z jeho areálu vypratali desiatky ton odpadu.
 
 Cintorín po dvoch rokoch práce vyzerá už inak. Foto: FB/Mesto Košice
 
Pribudla aj oddychová plocha
 
Následne cintorín prevzala do svojej starostlivosti Správa mestskej zelene (SMsZ)v Košiciach.
 
„Po dvoch rokoch poriadnej práce a podpory vedenia mesta vyzerá cintorín celkom inak. Za dané obdobie pracovníci SmsZ celú plochu vyčistili, pokosili, zbavili odpadkov, porastov na a zamedzili vstup asociálov do poslednej zachovalej hrobky, pohrebnej kaplnky rodiny Pohle – Roth. Pribudli aj nové stožiare verejného osvetlenia a vyčistené chodníky predtým poprerastané burinou dostali svoj prvý asfaltový povrch,“ vymenovalo mesto.
 
Správe mestskej zelene sa podarilo na cintoríne vytvoriť aj oddychovú plochu, ktorá sa vďaka spolupráci s mesto mení na zelený park.
 
„Aktuálne sú na cintoríne realizované práce v gescii referátu parkovania, údržby ciest a verejného osvetlenia. Po ukončení stavebnej časti prác začne SMsZ upravovať terén a vyhrabávať z lokality lístie. Stromy, ktoré ohrozujú statiku existujúcej hrobky a na ktorých výrub má správa právoplatné rozhodnutie okresného úradu budú vyrezané,“ dodalo mesto.
(14:07, red)
Diskusia
Pridať komentár