VIDEO | Vo Sveržove budujú čističku odpadových vôd, ktorá je svetovým unikátom

1733x
24. November 2021
 V spolupráci s VVS a.s.
 Pozrite si videoreportáž
 
Unikát svojho druhu, ktorý nemá konkurenciu ani vo svete. Vo Sveržove budujú čističku odpadových vôd. Tá pomôže nielen miestnym, ale aj obyvateľom zo susednej obce.
 
„Táto čistiareň odpadových vôd nie je napojená na kanalizáciu a pracuje len s odpadovými vodami so žúmp obyvateľov. Tieto odpadové vody sú oveľa agresívnejšie a komplikovanejšie na vyčistenie z dôvodu, že neprechádzajú kontinuálne do čistiarne odpadových vôd, ale ukladajú sa v žumpách aj niekoľko týždňov,“ ozrejmil generálny riaditeľ Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti a.s. Stanislav Hreha.
 
Takéto odpadové vody sú ťažšie na spracovanie. Časom v nich odumierajú organizmy, ktoré sú potrebné pri spracovaní v čistiarni odpadových vôd. Biologický stupeň čistiarne sa aj s týmto problémom musí vysporiadať.
 
„Teraz čakáme na fekálny voz niekedy až 6 týždňov, pretože je taká situácia, aká je. Ľudia sa stávajú zodpovednejšími. každému čoraz viac záleží na životnom prostredí. Neradi vypúšťame tie naše zbytky do voľnej prírody, tobôž nie do svojich záhrad. Som veľmi rád, že to povedomie obyvateľstva stúplo. Tu by sa mali dovážať tie fekálie z Tarnova a zo Sveržova a malo by sa to tu čistiť,“ doplnil starosta obce Sveržov Pavol Ceľuch.
 
 
Jedinečná z viacerých dôvodov 
 
„Unikátnosťou tejto čistiarne je aj to, že dokáže v systéme stand-by čakať na splaškové vody niekoľko týždňov až mesiacov bez toho, aby bol narušený biologický systém úpravne,“ písal Hreha.
 
Obyvatelia oboch obcí nahlásia harmonogram ťahania žúmp podľa veľkosti žumpy a počtu obyvateľov v nehnuteľnosti. Fekálne vozidlo bude automaticky odvážať obsah do čistiarne odpadových vôd.
 
„Verím tomu, že obyvatelia, ktorí žijú v obci, k tomu pristúpia zodpovedne, takisto aj obyvatelia Tarnova. Jedno, čo viem zagarantovať, že určite bude čistejšia aj Topľa, aj Sveržovka, ktorá je prítokom Tople. A že aj v Bardejove budú mať z toho ľudia osoh, všetci z celého okresu,“ uzavrel starosta Sveržova.
(14:38, red)
 
Diskusia
Pridať komentár